Најновије

Америка почела развој нуклеарне ракете од које ће дрхтати свет: Наредба стигла јер су Руси у Сирији показали ново моћно оружје

Америчко ваздухопловство је доделио Lockheed Martin-у и Raytheon-у уговоре са по 900 милиона долара да почну рад на новој нуклеарној крстарећој ракети.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Они су у среду саопштили да су ова два гиганта војне индустрије изабрана да истраже и развију ново оружје проширеног домета (ЛРСО).
Секретар Ваздухопловних снага, Хедер Вилсон, каже: “Ово оружје ће модернизовати ваздушни део нуклеарне тријаде.“
Овим конгломератима војне индустрије су дата 54 месеца за “зреле концепте дизајна и доказане развојне технологије“ за ЛРСО. Тада ће Ваздухопловство изабрати једног од њих да настави са инжењерингом, производњом и фазом развоја, негде у 2022. години.
Притисак да се развије ракета нове генерације је постао хитан јер је Русија прошлог месеца представила своје оружје КХ.101 Радуга, користећи бомбардере за лансирање ракета на Исламску државу у Сирији.
ЛРСО би требало да буде лансирана са УСАФ бомбардера, као што су Б-52, Б-2 и Б-21. Намењена је да замени постојеће АГМ-86Б нуклеарне крстареће ракете (АЛЦМ), које је дизајнирао Боинг, и у служби је од почетка 1980-их година.
Боинг је био “разочаран“ што је изгубио уговор, рекла је портпаролка Debora VanNierop у мејлу за Блумберг. “Надамо се да ћемо сазнати нешто више од Ваздупловства по питању ове одлуке.“
У међувремену, руководиоци Lockheed-а су задовољни уговором.
“Доказано искуство Lockheed Martin-а са крстарећим ракетама  и технологијама стратешких система ће обезбедити најпоузданији, способан, одржив и приступачан програм за одбрану наше нације и наших савезника,“ рекао је директор ЛРСО програма Lockheed-a.
Боинг ће ипак добити део ове нуклеарне модернизације. Раније ове недеље, Ваздухопловство је предузећу у Сијетлу доделило уговор о развоју нове интерконтиненталне балистичке ракете (ИЦБМ), која ће заменити Miuteman III. Други уговор је отишао у Northrop Grumman.
Председик Доналд Трамп је прихватио притисак да модернизује америчку “нуклеарну тријаду,“ који је првобитно био усмерен ка крају Обамине администрације. Иако су Конгрес и Пентагон проценили да је цена модернизаије око 1 трилиона долара, Удружење за контролу оружја је недавно проценило да би потенцијални трошак могао достићи чак 1,46 трилиона долара. Конгресна канцеларија за буџет (ЦБО( још увек ради на својој првој 30-годишњој пројекцији.
Демократе на Капитол Хилу се противе ЛРСО-у, тврдећи да је то сувише скупо и да је исцрпело неопходна средства за бродоградњу и програме спремности. Редовни члан Одбора оружаних снага, Адам Смит, тврдио је у марту да САД имају више него довољно оружја да одврате агресоре преноси The Hill. Руске хиперсоничне ракете разбијају стубове америчке поморске доктрине. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америчка војска каже да је успешно тестирала ракетни систем ТХААД-а преко Тихог океана.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА