Најновије

Црна Гора је најбољи доказ да се НАТО распада (ВИДЕО)

У емисији „На нишану Мирослава Лазанског“ историчар Александар Раковић и социолог Слободан Рељић дискутовали су о разлозима због којих је Црна Гора послала своје војнике на параду у Кијев, да ли је НАТО наметнуо антируски став званичне Подгорице или се ради о аутохтоном феномену, и како се постаје чланица НАТО-a када опозиција бојкотује парламент.

Лазански (Фото: Јутјуб)

Званична Подгорица послала је групу војника да учествује на паради поводом 26 година украјинске независности у Кијеву, што је необично у контексту чињенице да многе друге, старије чланице НАТО-a то нису учиниле.
Све у вези са Црном Гором и НАТО-ом личи на комедију, каже Слободан Рељић.
„Личи на један трагикомичан догађај који, наравно, има неке своје поруке и последице, а оне се односе на Русију. Црна Гора је све даље од Русије, и друго, она је све даље од Србије. Расположење народа у Црној Гори је против свега што се ради, али тамо се расположење народа одавно не узима у обзир. То пролази, али она није једина земља где то пролази“, каже Рељић.
Стандарди за учлањење у НАТО подразумевају да држава-кандидат мора да испуњава одређене услове као што су правна држава, борба против корупције, владавина права… Црна Гора је земља која нема опозицију у парламенту, јер опозиција бојкотује рад парламента. У таквом стању Црна Гора примљена је у пуноправно чланство НАТО-а.
НАТО одавно не држи до својих стандарда, каже Рељић.
„Ово је време великог распада свих институција, па и оних за које смо некада мислили да су најозбиљније. То се сад све урушава и прилагођава се једном стању, које је иначе опште стање у свету. Црна Гора има само једну улогу у дугом периоду. Један је да се омета излаз Србије на море и да се растаче српски национални корпус, и друго, да успут служи као нека врста `зафркавања` Русије“, каже Рељић.
Црна Гора је после проглашења независности 2006. настала као антидржава Србији, каже Александар Раковић. Државност Црне Горе после 2006, каже Раковић, нема ништа заједничко са Црном Гором из прошлих времена.
„Та држава је била српска национална држава. Имала је српску националну идеологију, српску заставу, српску химну, српски новац перпер, ујединитељску идеју српског народа. Ово је потпуно нова творевина. Ова држава нема баш ни један једини заједнички основ са претходном Црном Гором. Црном Гором Петровића као краљевином или претходном кнежевином или теократском Црном Гором“, објашњава Раковић.
Прва одлука црногорских власти, као пуноправних чланова НАТО-а, јесте отказ једном броју црногорских војника који имају двојно држављанство, српско и црногорско. Ова група, уз подршку свог синдиката, најавила је протест на улицама Подгорице. Да ће црногорска власт дати отказ војницима српске националности, могло се очекивати, каже Раковић.
„Тамо се прогони све историјско што је било везано за Црну Гору, и самим тим на ред долази и војска Црне Горе, односно Срби који су њени припадници. Они су отказе добили јер се сматрају непоузданим. Било је говоркања да ће и раније војска и полиција бити прочишћени од српских кадрова и оних за које се зна да су Срби, макар се изјашњавали као Црногорци“, каже Раковић.
Раковић Црну Гору упоређује са Сицилијом из Другог светског рата, када су Американци сицилијанској мафији обећали независну државу. Циљ Американаца је, каже Раковић, био стварање антидржаве Италији јер није се знало ко ће у будућности владати Италијом, фашисти или комунисти. Од Београда се захтева да раскине уговор о слободној трговини са Москвом, да се прекине са сваком војном сарадњом и да се Србија придружи санкцијама ЕУ Руској Федерацији. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског: Како веровати Америци?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА