Најновије

Проваљено 711 милиона имејл адреса, проверите да ли је и ваша...

Покварени спамбот програм (задужен за слање спам порука) омогућио да стотине хиљада имејл адреса и шифара доспеју на интернет, и тиме потенцијално буду угрожене, што би могло да се деси и различитим налозима са којима су шифре повезане.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Упркос чињеници да је проваљено 711 милиона имејл адреса, што је отприлике на сваког становника Европе по једна, није сасвим сигурно да ли те адресе припадају правим особама. 
Тачан број правих власника имејлова и шифара је, највероватније, много мањи, зато што спамбот програми своје поруке шаљу и на велики броја лажних и поновљених адреса, каже стручњак за интернет безбедност Трој Хант, који је и објавио ову вест. 
Све обелодањене адресе сакупљене су одстране људи који управљају спамбот програмом, који шаље имејлове маси људи очекујући да им кликтањем на њихов садржај донесе зараду. 
Они су адресе и шифре складиштили на имејл сервер који није био довољно безбедан, што би значило да су људи могли да уђу на сервер и да их једноставно даунлоадују. 
Хант, који води сајта "I Been Pwned", каже да је изгледа да су адресе и шифре преузете и са осталих локација, што би значило да су неки људи већ били изложени безбеднсоним проблемима. 
"Њихова разноврсност илуструје колико су подаци широко распорстрањни, па се не може доћи до информације одакле је ваша имејл адреса преузета, нити шта можете да урадите тим поводом", каже он. 
Све адреси и шифре могу се наћи и пороверити у бази података на Хантовом сајту "I Been Pwned". Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Погледајте како хакују Гмаил налог
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА