Најновије

Америка отерала усташе из Книна?!

Чињеница да Марко Перковић Томпсон, један од "перјаница" усташког ревизионизма у Хрватској, ове године није наступао у Книну, а затим и да се на централној свечаности на Тврђави могла чути изненађујуће умеренија реторика државног врха Хрватске, обележили су овогодишњу прославу "Олује" у Книну.

Колинда Грабар Китаровић на прослави у Книну (Фото: Јутјуб)

Када се овом податку дода и чињеница да је нови градоначелник Книна Марко Јелић изјавио да "не види разлог зашто се не би поклонио и српским жртвама у војној акцији 'Олуја'", али и да је први пут за 22 године колико Хрватска слави овај датум, полиција никада није била ревноснија, па је без пардона у Книну хапсила све који би узвикивали усташке пароле, намеће се питање да ли су то "неки нови ветрови" задували Хрватском.
Челници водећих српских организација и партија у овој држави истичу да је управо то утисак који се стиче после годишњице "Олује" у Книну.
- И организационе припреме, али и подгревање атмосфере ове године су без сумње много нижег интензитета него до сада, а тај нижи интензитет је потврђен и самом атмосфером у Книну, као и обраћањима званичника из врха власти. Очигледно је да су и председница Колинда Грабар Китаровић и премијер Андреј Пленковић одлучили да "спусте лопту" свесни да овакви догађаји подстичу погоршању односа и унутар Хрватске, али и између Хрватске и Србије. Надам се да је то последица развијања свести да досадашња пракса комеморација и обележавања неких датума, уместо да смирује, само распламсавала мржњу и унутар државе, али и регије - оцењује Милорад Пуповац, председник Српског националног већа.
Он објашњава да је то посебно видљиво у активностима Пленковића.
- Он ће остати упамћен као премијер који не шаље негативне поруке - оцењује Пуповац.
И Вељко Џакула, председник Српског демократског форума, нема дилеме да је овогодишње обележавање "Олује" најмирније до сада, али тврди да је то последица притисака које Хрватска трпи не само од ЕУ, већ и Америке.
- Немам дилему да је Пленковић свестан све већих и погубнијих подела унутар саме Хрватске, али сам уверен да је ублажавање реторике заправо последица притисака САД и ЕУ које су очигледно схватиле да су претерале са досадашњом ставом о "Србима као јединим лошим момцима" - истиче Џакула.
Обојица су сагласни да ће на овај начин значајно бити релаксирани будући разговори и преговори званичног Загреба и Београда.

Џакула: Нисам се покајао

Вељко Џакула је за сада једини Србин који је присуствовао прослави "Олује". Ове године није био, а каже да се није покајао што се 2012. одазвао позиву бившег председника Хрватске Иве Јосиповића.
- Јосиповић је имао племениту идеју да се процесуирају сви одговорни због злочина над Србима, а ја сам отишао не да бих славио "Олују", већ да бих управо указао на то да су Срби у "Олуји" почишћени. Нажалост, сами смо криви што све ове године наричемо над својом судбином уместо да пресавијемо папир и поднесемо кривичне пријаве за злочине који су тада почињени - наглашава Џакула.
Прочитајте ОВДЕ све о пакленом плану ХДЗ.
Извор: Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како су медији пренели атмосферу изјаве и анализе у вези са овогодишњим обележавањем "Олује" у Книну.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА