Најновије

НЕДИМОВИЋ ПРЕТИ: Србију нико неће вући за нос!

Србија је припремила сет активности, које је већ почела да спроводи као контрамере на 22 пута увећане таксе на увоз воћа и поврћа у Хрватској и наша земља неће дозволити да је неко вуче за нос, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић

Бранислав Недимовић (Фото: Јутјуб)

- Сваки производ који долази пореклом из Хрватске ми контролишемо у складу са свим међународним правилима, али он подразумева узимање узорка сваког, слање на лабораторијску контролу, нема пуштања у промет док се не заврши лабораторијске контроле - рекао је Недимовић за Пинк.
Србија поштује Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП), истиче Недимовић и каже да ће Србија у складу са тим споразумом све своје мере припремати и почети са њиховом реализацијом.
- Нисмо ми неко други ко једнострано крши ово и нећемо то никад радити у било којој ситуацији. Наше мере су везане за фитосанитарне контроле - контроле производа биљног порекла и производа животињског порекла. Између осталог, велике су врућине, морамо обратити пажњу - каже министар.
Према његовом мишљењу, и седам дана рока за разговор је предугачак период, с обзиром на сезону воћа и поврћа, нарочито, како подвлачи, из угла тржишта који су Хрвати наводно желели да заштите тим мерама.
Добро је што постоји заједничка реакција свих земаља које имају трговинску размену пољопривредних производа са Хрватском, каже Недимовић, пре свега мислећи на Босну и Херцеговину, Македонију, Црну Гору и Србију, а добро је, подвлачи, што те земље имају заједнички став и заједнички интерес.
- Ја не могу само да разумем једну ствар коју сам јуче прочитао - да ово није мера према Србији и суседима него према 168 земаља света -, истакао је министар и додао да не схвата како могу прве комшије имати исти третман као неко ко живи 1.000- 5.000 км далеко.
- И при томе са њим имате развијену трговинску сарадњу и још кажете да се ви залажете да тај уђе у ЕУ. Па шта би било, какве намере да очекујемо ако се неко не би залагао за такву ствар? Не знам како ово другачије да схватим и то њихово ''за седам дана ћемо причати, за две недеље''. Не, хоћу одмах да причамо - јасан је министар.
Како истиче, сви морају да обрате пажњу на то, из простог разлога што то није прича о пет или 10 евра, већ да је размена између две земље 200 милиона, само воћа и поврћа.
- И зато што је неко желео да буде популиста на својој територији, па да задовољи дневнополитичке, потребе да испашта цео регион. Па како би то било када би Србија у сваком тренутку то радила, па како би било када би Србија урадила то са малинама, да заштити себе, на шта би то личило - рекао је Недимовић.
Каже да је његово министарство радило анализу свих земаља ЕУ, као и свих земаља у окружењу и да нико од њих нема за камион носивости 20 тона веће накнаде од 20-25 евра и наводи пример Немачке која има 22, а у Хрватској та такса сада је 270 евра. Погледајте ОВДЕ шта је Селаковић рекао о Колинди. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала блокада границе:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА