Најновије

СВЕДОЧЕЊЕ ЈУНАКА СА КОШАРА: Овако су српски витезови бранили Космет - кад тад ћемо се вратити (ВИДЕО)

Гост „Духовне трпезе“ ТВ"HelmCast" која се емитује у редовном термину средом у подне био је припадник 53.граничног батаљона, херој са Кошара, Иван Дражић.

Koшаре (Фото: Јутјуб)

Дражић је у разговору потврдио да је најдуже боравио у пограничном рејону на српско-албанској граници, од пролећа 1998 – е до почетка јуна 1999-е, када је, по поптисаном Кумановском мирoвном споразуму српским војним и полицијским снагама стигло наређење за повлачење. У разговору са својим домаћином Жаном Живаљевић, Дражић се присетио бројних покушаја све организованијих терористичких група да са албанске стране пребаце наоружање за рат који се припремао. Он је истакао да су граничари, без туђе помоћи, успешно одолевали све агресивнијим групама и успешно разбили два већа напада на карауле на Проклетијама, у којима је било и по више стотина до зуба наоружаних терориста.
- Бројно стање граничара је, у складу са доктрином и тактиком ратовања, редовно било 10 на једнога и успешно смо одолевали, иако нас је у редовном саставу било неколико десетина. Овај однос се одржавао и у време најжешће битке која је почела 9.априла 1999.године, нападом на караулу Кошаре – казује у „Духовној трпези“ Иван Дражић, бранилац и чувар српске границе.

И наоружање и опрема и спремност непријатељске стране за рат са Србима бивали су током све учесталијих покушаја илегалног преласка и провокација видније боље како се рат захуктавао, присећа се Дражић, који је тада имао само 20 година.
- Налазили смо чешку амбалажу од хране, кинеске неексплодиране бомбе, јер многи Шиптари дуго нису научили да рукују ни овим ни савременијим наоружањем које су добијали од својих западних пријатеља који су их обучавали у специјалним камповима тик уз албанску страну граничне линије – испричао је Дражић на ТВ "HelmCast". Присетиће се погибија, подвига својих другова, односа команде према граничарима, на које се или заборавило или, после вишедневне битке, више није ни рачунало. О положају карауле Кошаре, која се комотно пружала као на длану другој страни, са албанских висова...као мета.
Како је било вратити се у родни Београд, наставити живот, наћи посао, скућити се; како се хероји с Кошара држе и данас на окупу, кад се отоврила прича о њиховој великој епопеји, о свему чега се сећа, искрено, из душе, гост овонедељеног издања „Духовне трпезе“ говори херој са Кошара Иван Дражић. Текст Михаила Меденице о злочинцу Рамушу Харадинају погледајте ОВДЕ. Писмо владике Атанасија патријарху Иринеју о Вучићу кофа назива "велеиздајником" прочитајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Прича Прбиловцима о најстрадалијем селу у Европи у Другом светском рату.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА