Најновије

ВРЕМЕ ЗА НАПЛАТУ: Три земље купиле су оружје од нас још у прошлом веку и остали нам дужни 174 милиона долара!

Годинама је Србија покушала да дође до новца, који је одавно требало да буде уплаћен на рачуне "Југоимпорта".

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Влада Србије тражи начин да наплати 174 милиона долара од Етиопије, Судана и Кубе за оружје које је српско државно предузеће "Југоимпорт - СДПР" тим земљама испоручило још крајем седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.
Након процеса који су се водили и који су у току пред међународним арбитражним судовима, Влада је одлучила да формира и радну групу која има задатак да изврши анализу неизмирених потраживања, преговара са дужницима и предложи решења у вези са наплатом дуга.
Крајем седамдесетих и почетком осамдесетих година Министарство одбране и предузеће "Југоимпорт - СДПР" склопили су купопродајне уговоре о испоруци наоружања и војне опреме са надлежним органима Етиопије и Судана и са предузећом "Техноимпорт" из Кубе.
Како наводи добро обавештени саговорник, само Етиопија дугује 115 милиона долара, Судан 29 милиона, док се од кубанског предузећа потражује 22 милиона британских фунти. То значи да Србија у овом тренутку од те три државе покушава да наплати око 174 милиона долара.

Пушке, пиштољи и ручне бомбе

- Реч је о испорученом пешадијском наоружању - пушкама, пиштољима, ручним бомбама, чији је извозник био "Југоимпорт", док су произвођачи наоружања била предузећа наменске индустрије из свих бивших република СФРЈ, изузев Црне Горе - каже извор из Владе Србије.
Војни аналитичар Александар Родић наводи да је испорука наоружања у том периоду била строго државна тема, те да се због тога тај проблем сада решава на нивоу влада, односно власти тих земаља са Србијом.
- Ради се о роби различитих артикала. У питању је муниција и пешадијско наоружања. У том послу дугови за испоручено оружје нису ништа необично. Више су пракса, него изузетак - додаје Радић.

Вулин негира дугове

Мада је информација о постојању дуговања Етиопије, Судана и Кубе за испоручено наоружање из осамдесетих година објављена у Службеном гласнику, као и на званичном сајту Владе Србије, због недавно формиране радне групе, из Министарства одбране нису дате информације о детаљима потраживања, и негирано је постојање било каквих дуговања те три земље.
Министарству које предводи Александар Вулин послат је званичан мејл са питањима која се односе на висину дуговања и врсту испорученог оружја, али је 17 дана касније одговорено да таквих потраживања нема, иако се у одлуци о формирању радне групе наводи супротно.
Прочитајте ОВДЕ све о ванредним парламентарним изборима у Србији.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Оружје из регије тражено у свету.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА