Најновије

ОТКРИВЕНЕ КАРТЕ: Трамп има три опције за Северну Кореју!

Након шестог и најразорнијег нуклеарног теста Северне Кореје, САД позивају на увођење најтежих могућих санкција и поручују да су бројне војне опције на столу.

Неколико опција је на столу (Фото: Јутјуб)

Међутим, експерти упозоравају да САД немају много добрих опција које могу да предузму без помоћи Кине, која је пак била несклона мерама које би гурнуле севернокорејски режим до тачке колапса.
Кина је досад заговарала план "двоструког замрзавања": замрзавање севернокорејског нуклеарног програма у замену за прекид заједничких америчко-јужнокорејских војних вјежби, што су САД одбациле. 
Доналд Трамп је, и као кандидат и као амерички председник, досад изнео три предлога за решавање корејске кризе: војна акција против Северне Кореје, економско кажњавање њене савезнице Кине и директни преговори. 
Амерички министар одбране Џим Матис запретио је, у реакцији на нуклеарни тест, "масивним војним одговором" на "било какву претњу Северне Кореје САД-у или његовим савезницима". Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли поручила је да Пјонгјанг својим провокативним поступцима "моли за рат". 
"Ким Џонг Ун не жели да разговара, он жели да развије нуклеарни арсенал. Криза на Корејском полуострву се погоршава, што значи да могу'ност да Трамп изврши већи притисак или чак и војни удар постаје све већа", коментарише за Гардијан Парк Бјунг Кванг, директор центра за североисточну Азију на Институту за стратегију националне безбедноси у Сеулу 
Парк сматра да Трамп има три опције: појачавање притиска кроз санкције, иницирање директних преговора с Кимом или "хируршки" удари на војну инфраструктуру Северне Кореје. Али и даље је нејасно да би ли ускладио своје поступке с кључним регионалним савезницима, Јужном Корејом и Јапаном, или би деловао сам. Обе земље би се вероватно оштро успротивиле било каквом нападу на Северну Кореју, будући да би њихови грађани највише настрадали у сукобу који би избио. 
У међувремену, ратоборна реторика могла би чак и ојачати Кимову позицију. 
"Звецкање оружјем Доналда Трампа служи као потврда Кимове логике домаће моћи која приказује САД као страшну претњу, што оправдава политичку репресију режима", сматра Бенџамин Хабиб са Универзитета Ла Тробе и додаје: 
"Милиони живота с обе стране демилитаризироване зоне (између двеју Кореја) и даље су непотребно угрожени оваквим хазардерством с високим улозима. Трампова склоност војном позирању баш и не повећава вероватноћу денуклеаризације Северне Кореје." 
Осим тога, војна акција могла би да увуче Кину у сукоб, као што је био случај у Корејском рату из педесетих кад је Кина послала милион војника на Корејско полуострво. 
Кина је најважнији савезник и највећи трговински партнер Северне Кореје - 90% међународне размене ове изооване земље отпада управо на Кину. Њен извоз у Кину 2015. био је у вредности од 2.3 милијарде $, а у другу земљу по реду по количини извоза, Индију, тек 98 милиона $. Слично је и са увозом Северне Кореје. Трамп је запретио да ће "зауставити сву трговину са земљама које послују са Северном Корејом", али под знаком питања је колико је таква мера остварива, будући да је Кина такође и највећи трговински партнер самих САД, али и највећи власник њених обвезница које би могла масовно да продаи у знак одмазде. Осим тога, Трамп би за такву забрану трговине требало да добије одобрење Конгреса и засигурно би изазвао оштре критике. 
"Друге опције укључују ускраћивање приступа (Кинезима) америчком тржишту капитала, или коришћење америчког долара, или уласка у САД како би се извршило притисак на америчке савезнице попут Аустралије. Али као и царине, па чак и више од тога, овакве мере би донеле више штете САД-у него Кини", упозорава независни аустралијски економиста Саул Еслејк. 
"Постоји јако мало путева помоћу којих САД могу извршити притисак на Северну Кореју, осим претње војном акцијом или чак спровођења такве акције", закључује Еслејк. 
Хабиб се слаже с њим: "Ризиковање глобалне рецесије кроз будаласту протекционистичку спиралу или присила Кине да баци "доларску бомбу" није уверљива стратегија за наговарање Кине на помоћ у обуздавању Северне Кореје." 
Експерти се углавном слажу да се Пјонгјанг неће одрећи свог нуклеарног наоружања. Ким је добро свестан да је либијски диктатор Моамер Гадафи пристао да прекине свој нуклеарни програм 2003., у страху да ће га снаћи судбина Садама Хусеина, али га то није спасило: у грађанском рату 2011. НАТО је стао на страну побуњеника и помогао у његовом свргавању. 
Шен Дингли, вођа Центра за америчке студије на Универзитету Фудан у Шангају, сматра да и Кина и САД немају другу опцију него пда прихвате нуклеарни статус Северне Кореје и нормализују однос с Пјонгјангом. Притом наводи пример успоставе односа између САД и Кине под вођством Ричарда Никсона и Мао Це Тунга. 
"Никсон је мрзео Кину.. То је била комунистичка земља која је спроводила Културну револуцију. Али Никсон је био паметан. Кина му је била потребна да сузбије Совјетски Савез", истиче Шен и предвиђа да ће Трамп ускоро сести за сто с Кимом баш као што је Никсон учинио с Маом. Погледајте ОВДЕ због чега је Дачић бесан на Хрвате. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је изгледала експлозија најјаче хидрогенске бомбе у историји:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА