Најновије

НОВА ВЛАДА У ПРИШТИНИ: Ево каква је улога милијардера Пацолија

Прелет Беџета Пацолија довешће Харадинаја у фотељу премијера, али најважнија министарства иду у руке “најбогатијег Албанца”. На крају ће, ипак, Српска листа и Србија имати последњу реч.

Беџет Пацоли (Фото: Јутјуб)

Пацолијева одлука о подршци “ратној коалицији” коју чине Тачијева ДПК, те Харадинајева странка и странка Фатмира Љимаја не би се могла назвати “политичким земљотресом” (јер је најављена још у последњим недељама августа) - али свакако јесте изненађење.
Сам Пацоли, који је споразум о подршци Харадинају потписао у понедељак увече, тврди да се на тај корак одлучио како би се окончала блокада приштинских институција, које су од избора у јуну ове године биле у техничком мандату. Према споразуму, чије детаље откривају косовски медији, Пацоли ће бити први потпредседник владе, а његовој странци обећано је пет министарстава и седам функција заменика министара - спољних послова, унутрашњих послова, економског развоја, животне средине и просторног планирања и пољопривреде.
Политички аналитичар Душан Јањић очекивао је Пацолијев “прелет”, али и масовније преласке у ратну коалицију.
- Очекивао сам да ће Пацоли мотивисати и друге из коалиције да приђу Харадинају, али страначки интереси су очигледно победили. Ово неће решити проблем политичке нестабилности Косова, није то стабилна коалиција - мада је по вољи ЕУ и САД. Макар се одлаже криза институција и омогућава њихово функционисање, као и дијалог између Београда и Приштине. Проблем Косова остаје расцепкана политичка сцена и пораст ауторитаризма - каже Јањић.
Но, за коначну већину у косовском парламенту, Харадинају ће бити неопходна подршка Срба и осталих странака мањина.
Игор Симић из Српске листе за “Блиц” не открива да ли ће подршка Харадинају бити, али каже да је “одблокирање институција добро”.
- С друге стране, наши ставови су познати јавности и свима који желе да буду партнери. Отворени смо за разговоре, али они који желе да преговарају морају показати поштовање према Србима и њиховим поредставницима и морају бити искрени у намери да заједно раде с нама на унапређењу положаја Срба и других неалбанаца на Косову.
Као и увек, ми ћемо пре договора обавити консултације са владом Србије и председником Вучићем: нама нису битне функције због функција, већ као инструмент унапређења положаја Срба - рекао је Симић. О спекулацијама појединих косовских медија, према којима је Србима било обећано министарство пољопривреде које иде у Пацолијеве руке, Симић није хтео јуче да говори.
- Хајде да најпре формирамо институције, скупштину, пре свега, и обавимо разговоре са владом и председником Србије, па ћемо видети даље кораке - закључио је Симић.
Из канцеларије за Косово и Метохију јуче нису хтели да коментаришу косовску “Игру престола”, као ни да открију да ли је до консултација са Српском листом дошло.
Лидер Самоопредељења Аљбин Курти критиковао је споразум Беџета Пацолија и вођа ратне коалиције, због којег, како оцењује, формирање косовских институција зависи од председника Александра Вучића.
- Након споразума, конституисање Скупштине Косова и формирање нове владе остали су у рукама Вучића. Зависна моћ Србије усмртиће независност земље - навео је Курти на свом Фејсбук профилу.
Још једно место које је Харадинај наменио Пацолију могла би бити једна од кључних позиција у преговорима са Београдом.
- Пацоли има добре односе са Београдом, не само пословне већ и политичке. Он би се могао укључити у бриселски дијалог и унапредити економску сарадњу са Србијом. Осим на Балкану и западној Европи, Пацоли има политичке конекције и у Кини, Белорусији, Русији... - наводи аналитичар Душан Јањић. Погледајте ОВДЕ шта је Вујовић рекао о повећању плата и пензија. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ово је најбогатији Албанац на свету:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА