Најновије

НОВИ ПРЕГОВОРИ КРАЈЕМ МЕСЕЦА: Македонци кажу да није време за њих, чекају међународног преговарача

Потпредседник Владе Македоније Бујар Османи изјавио је након састанка са шефом дипломатије Грчке Никосом Козиасом да тренутно није време да се разговара о новим предлозима о називу Македоније.

Македонија (Фото: Ria)

- Свесни смо да је пред нама историјски тренутак, посебно у наредних шест месеци. Најважније је да у нашој земљи има прогреса. Решили смо проблеме са Бугарском, а сада се надам да ће тако бити и са Грчком. Постоји више солуција, али чекамо посредника УН Метјуа Нимица, крајем овог месеца - рекао је Османи новинарима.
Нови преговори између Скопља и Атине у вези са спором о називу Македоније биће одржани 18. и 19. јануара у Њујорку, када ће се међународни преговарач Метју Нимиц састати са преговарачима Васком Наумовским и Адамантиосом Василакисом.
Влада Грчке одбацила је данас спекулације медија на албанском језику, које су пренеле неке агенције у региону, да су Атина и Скопље постигли напредак у спору у вези са називом и да је договорено ново име - Република Нова Македонија.
Раније је објављено да међународни посредник Метју Нимиц припрема три назива – Северна Македонија, Горња Македонија и Нова Македонија, али да није искључено да се појави и неки нови предлог.
Назив Македонија, након распада Југославије 1991. године, постао је предмет расправе између Скопља и Атине. Кључни грчки аргумент је да коришћење имена Македонија представља "безбедносну претњу" јер Грчка тако назива своју северну област.
Преговори о проналажењу решења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. Посредник УН Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима.
Прочитајте ОВДЕ какав је то нови задатак против Срба добио Хојт Ји?
Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ципрас: 'Грчка је показала стрпљење око имена Македоније'
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА