Најновије

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЈЕ РЕАЛНОСТ - Како су "Mи - Глас из народа" и оставили искусне политичаре иза себе

Листа "Ми - Глас из народа" била је највеће изненађење ових избора и успела је да иза себе остави многе познатије политичке опције.

Угледни пулмолог, познатији у јавности као "Доктор Смешко" успео је ових дана да превари теорију вероватноће, од аматера у политици постане највећи добитник ових избора и позиционира свој покрет као политичку опцију са тренутно највећим уцењивачким потенцијалом. Како је то за РТ Балкан рекао и сам Бранимир Несторовић, лидер покрета "Ми - Глас из народа", они су без пара, инфраструктуре и приступа медијима постали релевантна политичка снага и "добра удавача".

Мало ко је такву судбину предвиђао лекару кога су чак и неке колеге одбациле због поприлично, назовимо их "авангардних ставова", којима се прославио током пандемије корона вируса. Урадио је управо оно што је својевремено постигао и Бели Прелетачевић само на председничким изборима – натерао да се покају сви они који су га сматрали аутсајдером.

Заправо, ако се боље погледа, Несторовић се може сматрати и политичким ветераном будући да се у политици активирао још деведесетих као члан Српског покрета обнове.

"Учествовао сам на демонстрацијама против Милошевића годинама, пошто сам био члан СПО-а, а мени су те монархистичке идеје биле блиске“, говорио је раније Несторовић, а писало "Време".

Једно време је, као кадар Драшковићеве партије радио и као помоћник министра просвете све док га, касније, нису "онако мало на силу учланили" у ДС.

Несторовићев политички успон кренуо је управо из области за коју је најстручнији – медицине. Јер, у тренуцима када је свет паничио због, до тада још увек непознатог вируса корона, Несторовић је стао поред председника Србије Александра Вучића и поручио да тај вирус постоји "само на Фејсбуку".

"Не могу да верујем да народ који је преживео санкције, бомбардовање, свакојака малтретирања, може уплашити најсмешнијег вируса у историји човечанства који на Фејсбуку постоји. Дефинитивно естрогени штите жене, жене имају јако благе облике и практично не умиру, према томе што се жена тиче ви слободно у шопинг, у Италију, чујем да ће тамо сад да буду велики попусти, пошто нико живи тамо неће да дође", шаљиво је поручивао Несторовић који је баш због вечитог осмеха добио и надимак "Др Смешко".

ВУКАДИНОВИЋ ОТКРИО СВЕ О ИЗБОРИМА: Испливале нове врло важне чињенице (ВИДЕО)

Редовни професор Медицинског факултета у пензији, имао је још изјава којима је изазвао бес дела колега, али и велику популарност у јавности. Па и у то време "популарног" доктора Кона - који му је, вечито забринут и намргођен, био апсолутни антипод.

"Никада се нисмо слагали у ставовима. У току рада у Кризном штабу нисам се јавно конфронтирао са њим јер смо били у истом тиму... Претпостављам да то сматра мојом слабошћу... Историјски суд о понашању у току пандемије као и детаљне расправе доћи ће тек када све прође. Ја их врло сталожено, чиста срца, чекам врло спремно, али и са пуном одговорношћу", тврдио је доктор Кон.

Јавност, међутим, није била тако строга према Несторовићу. Штавише, докторова популарност постала је готово естрадна.

"Жене ми се више јављају, свашта је било, чак и прошења. Једна жена је чак звала моју супругу и питала је у каквим смо односима. Рекла јој је да ће је лично заменити ако се којим случајем разводимо. Ма опште лудило. Добијам и непристојне понуде, има их колико хоћете. Нуде се на све стране", открио је својевремено Несторовић који је осим о својим заводничким способностима знао да говори и о алтернативној медицини, ванземаљцима и бројним теоријама завере.

Због својих понекад и помало контроверзних ставова Несторовић је имао слабу прођу у већини мејнстрим медија тако да се кампања његовог покрета углавном водила преко интернета. "Лајкови" које је тамо освајао доктор са својом дружином претворили су се у гласове, упркос слабој медијској заступљености, па и великим проблемима приликом предаје листе.

Несторовићеве политичке ставове поједини теоретичари виде као "наглашено десничарске и идеолошке, са примесама народњачког популизма", док има и оних који покрет некадашњег лекара виде као "врсту конфедерације".

"Поједини су врло национални и имају проруске ставове. Други су сентиментални, Југословени, имају емотиван однос према социјалистичком систему. Трећи су изразито антизападни. То су људи са врло различитим ставовима – једина им је заједничка тачка то што сви имају критички однос према нечему што називамо глобални поредак. Ту је свако нашао некога ко му дође као нека врста прибежишта. И ја сам чуо од људи да кажу како су гласали за Љепојевића или Павића, а не за Несторовића. Опет други изричито кажу да су стали иза Несторовића“, објаснио је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Како ће се дојучерашњи доктор снаћи у и не тако непознатим политичким водама, остаје тек да се види, али је јасно да његови пензионерски дани неће бити баш онакви како их је замишљао док се поздрављао са лекарским мантилом. Тешко да ће доктору остати времена за гитару, вожњу мотора и обилазак.

"Ми смо баш оно што нам и име изборне листе говори - људи из народа и народ је то препознао. Дали су нам поверење због тога што им дајемо решење за проблеме, говоримо оно што мислимо, а знају да ћемо се потрудити да то и урадимо", поручио је још синоћ Несторовић.

Свој успех на изборима он оцењује као доказ потребе грађана Србије да нешто покрену у да се нешто промени у држави.

"Ми смо се, можда, само појавили у правом тренутку, са правом идејом и људи су то препознали. Тако да не придајем неку важност нама лично, мислим да смо ми само један звучник кроз који део грађана Србије изражава своје мишљење о свему што нам се догађа", проценио је највећи добитних ових избора.

СПРЕМА СЕ ПАКЛЕНИ ПЛАН ЗЕЛЕНСКОГ? Постоје подаци о припреми атентата

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА