Најновије

ЕКСПЕРТ ЗА ПРОБЛЕМЕ: Ко је дипломатски специјалац који можда замени Чепурина?

Актуелног амбасадора Русије, Александра Чепурина, највероватније ће заменити Александар Боцан Харченко, који важи за експерта за решавање проблема.

Александар Боцан Харченко (Фото: Јутјуб)

Његов могући долазак у Србију потврдо је и сам председник Александар Вучић, који је имао само речи хвале о овом руском дипломати, а описао га је као "истакнутог, оштрог, снажног дипломату, као и да је један од руских дипломатских специјалаца".
Име овог представника Русије познато је на међународној политичкој сцени, поготово кад је реч о напорима да се реши будући статус јужне српске покрајине, јер је тај дипломата од почетка своје каријере укључен у дипломатске процесе који су пратили распад бивше Југославије, пише "Блиц". 
Боцан Харченко је један од најбољих стручњака Русије за регион Балкана, а његови сарадници га описују као врхунског професионалца, благог, сталоженог, али одлучног, са великом радном енергијом. 
Реч је о каријерном дипломати, који је раније био на дужности специјалног представника руског министарства спољних послова за Балкан и учествовао је у раду Савета за имплементацију мира који је пратио испуњавање Дејтонског споразума. 
Био је и шеф Одсека за земље бивше Југославије, а потом и заменик директора у одељењима за Европу. 
Боцан Харченко је био дугогодишњи представник Русије у Контакт групи и, уз дипломате САД и ЕУ, представник у посредничкој тројци за решавање питања статуса Косова и Метохије. 
Такође, био је члан руске делегације на Дејтонским мировним преговорима и мировној конференцији о БиХ у Паризу, а учествовао је и на бројним међународним форумима у оквиру Контакт-групе и ОЕБС.
Када је високи представник међународне заједнице Валентин Инцко најавио да ће урадити све што је у његовој моћи да спречи референдум који је расписан у Републици Српској 2011. године, председник РС Милорад Додик позвао је у помоћ управо Боцан Харченка, који је обећао да неће подржати Инцков извештај. 
Боцан Харченко је тада рекао да српски референдум не крши мировни споразум, а да међународни администратори немају разлога да га забране. "Ако то ураде, неће олакшати тренутне тензије, већ ће их продубити", рекао је тада он. 
Почетком прошле године Боцан Харченко рекао је да је Русија у контакту са Београдом због погоршања ситуације између Србије и Косова. 
Истакао је да је сарадња са Београдом врло интензивна и у ономе "што се тиче борбе против покушаја да се Косово угура у међународне организације. "Али 'прва виолина' у овој ситуацији припада Београду, а ми подржавамо његове напоре", рекао је руски дипломата. 
Он је имао и свој став о одржавању референдума о чланству у НАТО у Црној Гори. Он је тада рекао да избегавање власти Црне Горе да одржи референдум говори о њиховој несигурности у његове резултате. 
"То што руководство Црне Горе избегава референдум већ само по себи показује несигурност у његове резултате. Спроведене су анкете, и њихови резултати су угрубо пола-пола. А ако референдум покаже такав резултат, како онда може да се превали преко језика и каже да је већина за улазак у НАТО? По мом мишљењу, таква подељеност јавног мњења би требало да обесхрабри ужурбано решавање овог питања", рекао је руски дипломата.
Прочитајте ОВДЕ како руски медији коментаришу Вучићево евентуално признавање Косова?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта је Боцан Харченко говорио о политичким питањима на Балкану и какво је његово виђење њихових решавања.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА