Најновије

Прота који је био учитељ петорици српских патријарха (ВИДЕО)

У најновијем издању „Духовне трпезе“ у продукцији ТВ ХелмКаст, гостујући код уредника и водитеа емисије Жане Живаљевић, Зорица Д. Пелеш, писац једине обимне студије о проти Стевану М. Димитријевићу на 400 страница, истакла је да је захваљујући његовом труду да се повећа број монаха манстир Хиландар остао српски!

Илустрација (Фото: Јутјуб принтскрин/СПЦ)

Прота је основао и Православно-богословски факултет у Београду, као и Богословију, а био и ректор Призренске богословије. Прота о којем ће потоња историографија, па чак и црква брисати трагове, одиграо је изузетно значајну улогу у чувању и неговању националног бића: „Био је учитељ петорици српских патријарха, у изузетним односима са краљем Петром Првим, светим Николајем Велимировићем, вредан, предузетан, поуздан и од акције, изузетно омиљен“ – описује лик и дело заборављеног јунака историје српског народа Зорица Пелеш.
Она у емисији потанко описује начин на који се упознала са величанственим протиним делом и на које је све препреке наилазила да га објави српском роду – од САНУ до цркве, трагајући за разлозима таквог поступања. Да би објавила протину биографију, не пристајући на уцене, продала је чак и породични накит! Поред биографских података до којих је дошла из породичне заоставштине и архива, Зорица Пелеш је успела да, по објављивању протине биографије  у родном Алексинцу Стевана М. Димтријевића сазове конференцију о његовом лику и делу, иницира и обнови протину цркву, и спроведе да средња школа и једна улица понесу његово име.
„Цела породица је била изузетна: протина сестричина др Босиљка Боса милошевић била је некрунисана царица српске гинекологије, зет Прлинчевић истрајни вредни сарадник до краја живота“ – каже Зорица Пелеш. Прота је био учитељ петорици српских патријарха у Призрену, а садашњем, Иринеју, у испитној комисији. Био је директор школе у којој је децу учио Петар Кочић.
Успоставио са конзулом Краљевине Србије у Солуну и оцем Димтрија Љотића Владимиром специјалне односе са Грчком; прикупио помоћ братском руском народу у време „велике глади“... „Биографија проте Стевана М. Димитријевића је оцењена као јединствен и иновативни рад у стручној јавности“, каже Пелеш, с надом да ће нова издања помоћи надлежне државне и верске институције. Да ли је феминизам увод у терор жена над мушкарцима сазнајте ОВДЕ. Шта је Вучић одговорио митрополиту Амфилохију погледајте ОВДЕ. Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Александар Дорин о томе шта се заиста догодило у Сребреници.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА