Најновије

ВОКЕР НА КОСОВУ: Дао цвет Тачију "да га подсети на жртве Рачка"

Полагањем венаца на спомен-плочу, како тврде, "жртвама масакра" и меморијалном академијом, званичници Косова су обележили 19. годишњицу случаја "Рачак".

Вилијам Вокер (Фото: Јутјуб)

"Масакр у Рачку пробудио Запад", "нећемо заборавити злочине које је српски режим направио", "Рачак је срамота за међународну заједницу" - поруке су са Косова, наводи портал КоССев.
Обележавању је, као и претходних година, присуствовао некадашњи шеф Верификационе мисије ОЕБС-а, Вилијам Вокер (83), чије се име снажно везује за овај случај. Управо је он дешавања у Рачку - 15. јануара 1999. окарактерисао као "масакр над недужним цивилима", што је био непосредан и званични повод за 78-дневно бомбардовање тадашње СР Југославије од НАТО-а. 
Рачак се на Косову обележава усред подигнутих тензија и незадовољства међународних партнера Косова због снажних вишемесечних покушаја владајућих странака и званичника - да се обори Закон о специјалном суду за злочине на Косову који су почињени '99. године. 
Управо је Вокер један од усамљених међународних званичника који се изјаснио против оснивања Специјалног суда за ратне злочине, а од раније је познат по својој подршци косовској опозицији након рата и подршци "националистима" како су и западни медији о томе писали. 
У српском народу, за разлику од албанског, важи за једног од најнепопуларнијих западних званичника, и представља симбол, како многи Срби верују, монтираног процеса "Рачак", а потом и бомбардовања тадашње СР Југославије. 
"Сваки пут кад дођем овде осећам се исто. Увек је хладно и увек осећам бол због масакра овде," рекао је некадашњи изасланик ОЕБС-а на Косову Вилијам Вокер. 
Вокер је, преносе медији у Приштини, од једне девојчице добио цвет који је поклонио Тачију "уз поруку да га подсети на жртве Рачка". 
"Девојчица, унука или праунука можда једне од жртава Рачка, дала ми је овај цвет који желим да дам председнику Хашиму Тачију. Држите га негде у књизи у вашој канцеларији да бисте се подсетили жртава Рачка", рекао је, преноси Клан Косова. 
Вокер је казао и да ће "учинити све да док је жив долази на обележавање годишњица". 
"Провео сам свој живот путујући по свету. Желим да будем са Албанцима онолико колико могу", рекао је. 
Навео је и да је од 15. јануара 1999. стекао много пријатеља, али да му "ништа није важније од мештана Рачка". 
Председник Косова Хашим Тачи навео је да је "масакр од пре 19 година" био најснажније сведочанство о српској политици "систематског терора, државног геноцида и злочина против човечности". 
"У међувремену, називање злочина правим именом од стране косовског пријатеља амбасадора Вилијама Вокера - било је сензибилизација чина косовског питања", написао је Тачи на својој Фејсбук страници на Фејсбуку. 
Додао је и да ће "мученике и хероје" памтити "са најдубљим људским и институционалним поштовањем". 
"Нећемо заборавити злочине које је српски режим направио на Косову, а за које ће једног дана одговарати", истакао је Тачи. 
Случај "Рачак" остао је до данас контроверзан у јавности. Осим супротстављених ставова две стране, контроверзности доприносе и тадашњи различити закључци са обдукције 45 тела убијених Албанаца, као и саме политичке последице настале након овог случаја - пре свега бомбардовање, потом и повлачење безбедносних снага федералне државе и успостављање међународне мисије, у оквиру које је Косово девет година касније једнострано, али уз подршку кључних западних земаља, прогласило и независност.
Прочитајте ОВДЕ који ће то експерт за Балкан заменити руског амбасадора у Београду Чепурина?
Извор: Коссев

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Цео свет сада зна да је Вокер великоалбански лобиста.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА