Најновије

Прети двострука рецесија, земље остају без економске муниције: Мрачна прогноза за 2022.

Растућа инфлација и пооштравање ковид мера ограничења су ризици који могу да изазову двоструку рецесију у свету 2022, јер земље остају без економске муниције након две године борбе против пандемије, упозорава економски експерт Светске банке.

Кармен Рајнхарт, главни економиста у Светској банци, огласила је аларм у вези са способношћу земаља да се изборе са двојним претњама - омикроном и кризом трошкова живота пошто се пооштравају правила у борби против ковида, пише британски Телеграф.

Прогностичари су предвиђали још једну снажну годину опоравка за глобалну привреду у 2022, али су се економски изгледи знатно помрачили последњих недеља, будући да нове мере корона ограничења, уведене да би се обуздало ширење омикрона, прете да додатно погурају навише ионако високу инфлацију.

Рајнхартова је изјавила британском листу да је омикрон сој вируса „препрека” за даљи глобални опоравак, упозоривши да „што дуже ово потраје, све више ће опадати залихе економске муниције”, ограничавајући „ватрену моћ“ за пружање државне помоћи предузећима и грађанству.

„Постоји много негативних ризика. Мислим да су за Европу они већ очигледнији, али су ту за све нас. Комбинација омикрона и растуће инфлације и много неизвесности у вези са инфлацијом глобални је проблем... Другим речима, чека нас још разочарања“, каже она.

Земље уводе нова ограничења за привредну активност услед страха да би брзо ширење заразе могло да их примора на тотални локдаун, чак и ако је, према неким медицинским истраживањима, омикрон мање озбиљан од ранијих сојева вируса.

Енглеска је одустала од увођења нових ограничења током Божића и Нове године, али и даље разматра нове рестриктивне мере за наредну годину.

„Предузели смо мере које су, наравно, мање драконске од оних када је ковид еруптирао, али свакако су на тој линији... сада имамо два кочиона фактора који представљају опасност од двоструког понирања. Сматрам да је ризик од двоструког пада веома реалан“, навела је Рајнхарт.

Двострука рецесија је када привреда бележи пад током два узастопна квартала по други пут. Пре појаве омикрона, очекивало се да ће глобална економија наставити брз опоравак од претходног пада изазваног корона кризом, при чему су и Европа и Велика Британија раније предвиђале повратак бруто домаћег производа на претпандемијски ниво почетком 2022, пише Телеграф, преноси Танјуг.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА