Најновије

КИЈЕВ ЗВАНИЧНО ОБЈАВИО РАТ РУСИЈИ: Порошенко добио одрешене руке да војском крене на Москву!

Украјински посланици су усвојили такозвани "Закон о деокупацији и реинтеграцији", који Русију експлицитно наводи као "агресора". Парламент је подржао одлуку председника Петра Порошенка да користи Оружане снаге Украјине за ослобађање "хибридно окупираног подручја Донбаса од стране руске војске".

Порошенко (Фото: РИА)

Раније се израз агресор за Русију користио у политичком дискурсу у Украјини, али се никада није дошло до овог нивоа, на којој се суседна земља службено прогласила "агресором".
Дакле, Врховна Рада Украјине је законски Русију прогласила "агресором" и "окупатором", а парламент је подржао одлуку председника Петра Порошенка да користи Оружане снаге Украјине за ослобађање "хибридно окупираног подручја Донбаса од стране руске војске".
Документ, којег медији називају "Закон о деокупацији и реинтеграцији", је подржала огромна већина од 280 посланика.
Од укупно 351 посланика Врховне Раде, 280 их је гласало за закон, 36 је било против, 2 су била суздржана и 33 није гласало.
Закон одобрава коришћење војске Украјине и других војних јединица у "спречавању и одбијају руске оружане агресије у регијама Доњецк и Луганск".
"Закон се без изузетака односи и на неотуђиво и суверено право Украјине на привремено окупираним територијама Крима и Севастопоља", стоји у коначној верзији документа.
Према документу, Русија је одговорна "за моралну и материјалну штету коју су претрпели држава Украјини, власти и локалне самоуправе, појединци и правне особе".
Украјинску војску и друге војне јединице које су укључени у одбијање "руске агресије" водиће командант уједињених снага кога ће председник Петро Порошенко именовати на препоруку начелника Главног штаба. Командант ће своје заповести остваривати кроз заједнички оперативни штаб који ће планирати, организовати и контролисати "одбијање руске агресије на подручју регија Доњецк и Луганск".
Лидер Доњецке Народне Републике Александар Захарченко поручује да је Врховне Рада Украјине овим законом прекршила Споразум из Минска и одвезала руке војсци.
- Како председник Петро Порошенко тумачи овај закон, он ће омогућити да се одвежу руке украјинској војсци и уведе војни закон. На моје велико жаљење, овим је потпуно прекршен Споразум из Минска - рекао је Захарченко.
- Украјина показује да не жели мирно решење сукоба. Биће борби и због тога је припремљена ова политичка платформа - истакао је лидер ДНР.
Москва је у више наврата изјавила како Руска Федерација није страна у сукобу на југоистоку Украјине и да је заинтересована да суседна земља изађе из политичке и економске кризе.
САД прети Москви и Пекингу; они одмах узвратили! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: logično.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА