Најновије

ТУРСКА СИЛА СЕ ОБРУШИЛА НА КУРДЕ: Почела операција у Африну! Ердоган свом снагом напао америчке миљенике (ВИДЕО)

Турска војска саопштила је да је гранатирала данас и у петак позиције Курда у сиријском региону Африн.

Ердоган кренуо у рат (Илустрација: Синхуа/Правда)

Како се наводи, претходно су екстремисти пуцали на позиције турске војске, преноси Ројтерс. У саопштењу се прецизира да је турска војска гађала склоништа екстремиста из три групе - Радничке партије Курдистана (РПК), Странке демократске уније (СДУ) и Народних заштитних јединица (НЗЈ). Високо позиционирани званичник америчког Стејт департмента јуче је изјавио да уколико се испостави да су наводи о турском гранатирању сиријског региона Африн тачни, то би угрозило регионалну стабилност и не би помогло у заштити безбедности турске границе. "Не верујемо да војна операција иде у прилог регионалној стабилности, стабилности Сирије или забринутости Труске за безбедност своје границе", рекао је новинарима званичник, којег Ројтерс не именује. Он је нагласио да има ограничене информације о наводним војним потезима Турске.
Неименовани званичник је рекао да је таква врста активности дестабилизујућа. Турски министар одбране Нуертин Чаникли је претходно изјавио да је његова земља започела војну операцију гранатирањем сиријског региона Африн, који се налази под контролом Курда.

Ердоган: Почела војна операција против Курда у Африну

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је у сиријском региону Африн, који је под контролом Курда, почела војна операција након што је турска војска извела прекогранично гранатирање. Турска војска је данас саопштила да је погодила склоништа која користе екстремисти три групе - Курдистанске радничке партије (ПКК), Партије демократског јединства (ПYД) и Јединица за народну заштиту (YПГ), након што су екстремисти пуцали на турске положаје унутар Турске, преноси Ројтерс. "Уништићемо терористички коридор постепено, као што смо то учинили у операцијама у Џарабулусу и Ел-бабу, почев од западне стране. Операција у Африну је практично почела на терену. Следећи је Манбиџ", рекао је Ердоган. Он је више пута најављивао да ће сломити сиријску курдску милицију у Африну, коју види као безбедносну претњу Турској, напомиње британска агенција. Директна војна акција против територије коју под контролом држи курдска милиција отвара нови фронт у сиријском грађанском рату, а Анкара се са сукобљава с Курдима, савезницима САД, у тренутку када односи Турске с Вашингтоном достижу тачку пуцања.

Бинали Јилдрим: Авиони су гађали курдске положаје у Африну

''Од овог момента јуначке турске оружане снаге су покренуле ваздушну операцију са циљем да униште РПК и ИД елементе у Африну'', изјавио је турски премијер Јилдрим. Турске оружане снаге су званично објавиле да је операција ''Маслинова грана'' започета у 17 часова по локалном времену (+2 GMT). Према наводима турског листа Hurriyet, турски авиони Ф-16 су погодили шест циљева у Африну, а турска артиљерија је гађала циљеве у граничној провинцији Килис. А шта су за то време Руси поручили америчким снагама у Сирији, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА