Најновије

НОВА ГЛАВОБОЉА ЗА БРИСЕЛ: Четири разлога зашто Европу брине Италија, а Путин се осмехује

Након прошлогодишњих бројних избора који су могли озбиљно да уздрмају Европу, ЕУ је могла мало да одахне. Међутим, ове године ће се одржати парламентарни избори у Италији, који прете да изазову нову велику главобољу Бриселу.

Владимир Путин и Силвио Берлускони (Фото: Kremlin.ru)

Коалиција десног крила бившег премијера Силвија Берлусконија има све већу подршку пред изборе 4. марта, међутим, не предвиђа се да би он могао сам да оформи владу. Друге две велике политичке групе - странка левог центра бившег премијера Матеа Ренција и антиестаблишментски Покрет Пет звездица такође вероватно неће моћи саме да оформе владу. Посматрачи очекују да по изборима уследе дуготрајни преговори.
Италијани су навикли на политичку несигурност, али сада има четири разлога због којих Европа не може лепо да спава, пише сајт "Политико".

1. Јавни дуг

Италија има трећу највећу економију у еврозони, али она је и једна од оних које најспорије расту и које су најзадуженије. Са јавним дугом око 130 одсто БДП-а Италија се налази одмах иза Грчке која има 180 одсто. Оно што италијанску ситуацију чини забрињавајућом јесте сам обим дуга.
Од октобра, према речима Централне банке, влада Италије дугује неких 2,3 билиона евра. То је око 35.000 по становнику. Поређења ради, Грчка дугује 320 милијарди евра, што је око 29.000 по становнику. Јавни дуг Италије је "извор велике бриге за еврозону", написала је Европска комисија у недавном документу.
Брисел је можда забринут, али Рим је заузео другачији приступ. Не само да ниједна странка није јавно изнела предлог смањења дуга, већ су се избори претворили у такмичење око тога ко ће га још више повећати. Разне странке су предложиле повећање потрошње и до 200 милијарди што је скоро 12 одсто БДП-а.

2. Миграције

Број миграната који су стигли у Италију пао је за око 35 процената прошле године: од 181.000 у 2016. години до 120.000 у 2017. То је, барем делимично, захваљујући контроверзним мерама министра унутрашњих послова Марка Минитија, чија је стратегија постизања спорних договора са званичним и незваничним властима у Либији довела до жестоке критике од стране заговорника људских права.
Званичници ЕУ поздравили су смањење нових долазака, али забринути су због тога што се стратегија можда неће одржати дугорочно, с обзиром на хаотичну ситуацију у северноафричкој земљи.
Мигрантска криза је 2015. године потресла немачку и аустријску политику, гурајући гласаче према крајњој десници на прошлогодишњим изборима. Званичници у Бриселу сматрају да ће нови талас миграната ове године имати сличан ефекат на изборе у Европском парламенту 2019. године. Италијанска "стратегија мора потрајати до избора", рекао је један забринути високи званичник ЕУ.

3. Евроскептицизам

Анкете не уливају много наде присталицама Европске уније. Очекује се да евроскептични Покрет пет звездица буде појединачна странка са највише освојених гласова, али се претпоставља да ће више гласова имати коалиција око Берлусконија. То такође треба да забрине Брисел јер је партнер Берлусконијеве "Напред Италија" на овим изборима ултрадесна Северна лига, још једна странка која је придобила велики број присталица са растом евроскептицизма у земљи.
Међутим и Покрет пет звездица и Северна лига су у последње време мало ублажиле став по питању ЕУ. Кандидат за премијера Покрета пет звездица Луиђи ди Мајо је рекао да "више није право време" за Италију да напусти еврозону. И лидер Северне лиге Матео Салвини је слично рекао, па аналитичари сматрају да није много вероватно да ће Италија одржати референдум о напуштању евра.
Ипак, многи у Бриселу остају забринути. Коалиција која би укључивала ултрадесничаре би довела у ризик владавину права у Италији, упозорио је Ги Ферхофштат, лидер групе либерала у Европском парламенту. Такође и влада у којој седе евроскептици би отежала увођење реформи у ЕУ.

4. Русија

Без обзира на резултат избора у Италији, Москва ће вероватно бити задовољна. За разлику од прошлогодишњих француских избора, када је Емануел Макрон био једини кандидат са јасним ставом против Кремља, у Италији свака главна политичка партија има слабост према Русији. У децембру 2015, тадашњи премијер Ренци претио је да ће блокирати преусмеравање економских санкција ЕУ на Русију. То није ништа у поређењу са блиским пријатељством Берлусконија и руског председника Владимира Путина. У октобру је бивши премијер дао Путину рођендански поклон: ручно прављену пресвлаку за кревет са сликом на којој се њих двојица рукују.
Салвини, као и велики део европске крајње деснице, никада није скривао своје дивљење Кремљу. И Покрет пет звездица имају јасне намере: Њихов програм позива на смањену улогу за Италију у НАТО-у и "моментално окончање санкција" против Русије.
 
Прочитајте ОВДЕ o каквом руском пакленом оружју пишу немачки медији?
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта је Путин поручио Црној Гори?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА