Најновије

ОВАКО СТОЈЕ СТВАРИ: Лавров објаснио Тилерсону ко одлучује о будућнсти Сирије и Кореје!

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и амерички државни секретар Рекс Тилерсон разговарали су телефоном о Сирији, ситуацији на северу те земље, припремама за састанак сиријских страна у Бечу и Конгресу националног дијалога у Сочију, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Лавров - Тилерсон (Илустрација: Правда)

Како се наводи у саопштењу руског Министраства иностраних послова, разматране су могућности решавања сукоба у Сирији, укључујући и ток операције у северним регионима, као и о припремама за састанак сукобљених сиријских страна у Бечу и Конгрес сиријског националног дијалога у Сочију. Више детаља о Конгресу у Сочију, који ће по први пут окупити све сукобљене стране у Сирији, прочитајте ОВДЕ. Лавров је том приликом нагласио да само Сиријци имају право да одреде будућност своје земље, наводи се у саопштењу Министарства.

О ситуацији на Корејском полуострву

Разговарајући о ситуацији на Корејском полуострву, Лавров и Тилерсон су истакли да Пјонгјанг мора строго да поштује захтеве Савета безбедности УН. "Шефови дипломатија су изразили заједничко мишљење да Северна Кореја треба стриктно да поштује захтеве Савета безбедности УН, који је више пута осуђивао нуклеарне пробе и лансирање ракета", наводи се у саопштењу. Такође, напомиње се и да је Лавров поново упозорио на ескалацију напетости на Корејском полуострву, којој води агресивна реторика према Северној Кореји, укључујући и формирање блокова усмерених против ње и претњу морске блокаде. "Министар је скренуо пажњу на спремност за дијалог коју је показао Пјонгјанг и позвао на решавање противречности искључиво дипломатским путевима, узимајући у обзир руско-кинеске иницијативе", додаје се у саопштењу Министарства.

Неусели друштвени инжињеринг

Раније данас, на 26. Међународном божићном образовном предавању, Сергеј Лавров се осврнуо и на питања Сирије и Донбаса. Захваљујући помоћи Москве омогућен је пораз терористичке групе Исламска држава (ИД) у Сирији, очувана је државност те земље и створени су услови за проналажење стварног политичког решења у Сирији, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. - Данас ситуација у тој несрећној земљи почиње постепено да се побољшава. Захваљујући акцијама руских оружаних снага, које су подржане активним дипломатским напорима, било је могуће поразити ИД у Сирији, очувати сиријску државност и створити предуслове за решавање хуманитарних проблема и налажење реалног политичког решења на основу Резолуције 2254 Савета безбедности УН, истакао је Лавров . Русија ће наставити да промовише политичко решење за кризе и сукобе на Блиском истоку, додао је Лавров. Према његовим речима, на примеру Блиског истока и Северне Африке видимо до чега доводи неодговоран "друштвени инжењеринг". Говорећи о Донбасу, Лавров је истакао да присталице војног решења конфликта у том региону желе да прецртају Мински споразум. Он је подсетио да је пуна подршка реализацији тог споразума једини пут за решавање унутрашње украјинске кризе. - Главна препрека на том путу је кијевска "партија рата", која жели да сахрани Мински споразум и која повлађује екстремистима, објавивши блокаду Донбаса и доневши у Врховној ради закон којим се оправдава војно решење унутрашње украјинске кризе, нагласио је Лавров. Како је Лавров сасуо у лице Немцима о сталном свањивању кривице на Русе и Србе, рочитајте ОВДЕ. Извор: rs.sputniknews.com, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

(ТИТЛОВАНО) Кад Лавров подсећа Тилерсона на бомбардовање Југославије:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА