Најновије

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ТИЛЕРСОНОМ: Ево о чему су разговарали

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са америчким државним секретаром Рексом Тилерсоном током Светског економског форума у Давосу. На панелу о дугорочном развоју Западног Балкана, Вучић је инсистирао на заједничком тржишту које би, како каже, доносило најмање осам до девет милијарди долара инвестиција, у односу на 4,6, колико је било претходне године.

Вучић и Тилерсон (Фото: Кабинет председника Србије)

"Важно да је чујемо шта мисли амерички председник", рекао је Александар Вучић, нашаливши се са српским новинарима јер је видео колико су узбуђени што ће слушати Доналда Трампа. Међутим, додао је да је изузетно важно и оно што се могло чути од италијанског премијера, немачке канцеларке, француског председника. "Много тога смо могли да сазнамо, почев од мултилатерализма до тога како и на који начин они виде своју борбу против протекционистичких мера, против оног што је Трампова карактеристика унутрашњих мера", рекао је Вучић и додао да када се говори о САД нема унутрашњих, већ је све спољна политика. Вучић је истакао да ће бити интересантно како ће Трамп реаговати на то и представити свој пројекат "Америка на првом месту" и зашто се окренуо само својим унутрашњим проблемима, пре свега њиховом решавању. Подсетио је да су САД најзначајнија земља јер су оствариле 24,7 одсто светског БДП-а. Тек након САД следе Кина и ЕУ са 17,7 и 17,5 одсто светског БДП-а, и после далеко следи Јапан са шест одсто, навео је председник Србије. "Америка је страшно важна и мислим да је Европа преузела примат тог светионика демократије, слобода, економских слобода, што је могло да се види у Давосу, и кроз кратке али јасне критике које су канцеларка Ангела Меркел, па и Емануел Макрон упутили америчком председнику", указао је Вучић. Додао је да ће се видети данас шта ће Трамп рећи, указујући на то да ће бити занимљиво и веома важно за нас. "Чућемо и о томе каква ће снага долара бити. Нисам се шалио када сам рекао да слабији долар значи већи извоз Америке, већу производњу Америке и већи број туриста у САД, а истовремено мањи одлив америчких туриста у Европу. То су неке позитивне ствари за САД, а за нас је такође добро јер значи мањи дуг Србије, који је на данашњи дан 57,2 одсто БДП-а", рекао је Вучић. Истакао је да ништа у свету није исто уколико се Америка помера лево или десно. "Када се ради о неком ко има четвртину светског бруто-производа, онда је потпуно јасно о каквој се сили и моћи ради", нагласио је председник Србије.

"Заједничко тржиште значи девет милијарди долара инвестиција"

Вучић је данас у Давосу, заједно са регионалним лидерима, учествовао у сесији "Убрзање дугорочног развоја Западног Балкана", а новинарима је пренео да је инсистирао на креирању заједничког тржишта које би, каже, доносило најмање осам до девет милијарди долара инвестиција, у односу на 4,6, колико је било претходне године. Навео је да је састанак био по правилу "четам хаус", те да не може много да говори о садржини. То не би, каже, било фер – али је рекао да може да каже да је инсистирао на ономе на чему увек инсистира, а то је заједничко тржиште. "Бројеви и чињенице боље говоре од свих наших политичких идеја. У претходној години, Западни Балкан, дакле Србија и још четири земље и територија Косова, имали су укупно 4,5 до 4,6 милијарди долара страних директних инвестиција", рекао је Вучић и додао: "Да креирамо заједничко тржиште, где бисмо имали заједничке таксе, тарифе, царине, фискалне намете, заједничке подстреке, субвенције за странце – да имамо потпуно јединствено тржиште без економских граница, не политичких, тај број би био најмање осам или девет милијарди." Како је истакао, то су изгубљене инвестиције само зато што се око таквих ствари није могло договорити. "Зато ћу своју идеју о регионалној економској зони наставити да промовишем и наставити да на њој радим, иако знам које су земље директно против", рекао је председник Србије и истакао да је Албанија у том случају уз нас. Навео је да је то од страховитог значаја и да би то донело најбржи просперитет и највећи могући напредак свима нама, а пре уласка у ЕУ... "Да ли ће то сви остали прихватити? Мислим да су под све већим, не бих рекао притиском, али да све теже могу да одговоре на питања и људи из ЕУ, који такође сматрају да је то важно и да је то одлична идеја", нагласио је Вучић и додао да таквима није лако да пронађу најбољи одговор зашто то одбијају. "Рационалног одговора нема. Овде није реч о политици, ово није креирање Југославија плус Албанија, или Југославија оваква или онаква... Овде је реч о томе да сви имамо своје државе, сви ми смо у добрим или мање добрим односима, али ми размишљамо о генерацијама које долазе, о деци, о инвестицијама, будућности, о младима...", навео је председник Србије.

"Једини начин да људи не одлазе из земље"

Како је рекао, то је једни начин да проблеме решавамо, да нам људи не одлазе из земље у оволиком броју, а додао је и да сличан проблем имају и други. "Тако да, ако то не будемо на такав начин адресовали и не будемо урадили, плашим се да ћемо изгубити много година које смо могли неупоредиво боље да искористимо. То је била моја главна идеја и на њој сам инсистирао, а све друго је већ прилично познато", објаснио је српски председник. Он се, иначе, скупу обратио у другом делу, сесији која је названа "Нове могућности за Европу". На инсистирање новинара и питање да ли су "бошњачки политички лидери ти који су против предлога за царинску унију", председник Србије је рекао да не би о томе да говори, али и да нису Бошњаци ти који су правили највећи проблем. Међутим, додао је и да није тајна и да је одраније познато ко се изјашњавао против. Како је рекао, неки мисле да је то питање тренутка када ћемо ући у ЕУ. "И ако нам одобре 2025, то је седам година, то је историјски посматрано веома кратак период, али ми морамо и у тих седам година да унапређујемо животни стандард, морамо да имамо неупоредиво већи раст сви заједно, морамо то да обезбедимо и сутра када будемо у ЕУ да имамо најбоље односе у региону, са нашим комшилуком и ту да подижемо наше бројеве", додао је председник Србије. Навео је да је "драматично" подигнут наш извоз у ЕУ и наша трговинска размена са ЕУ, али да то није случај са регионом. "Јесмо нешто поправили и то у нашу корист. Углавном, наш извоз је у већим бројевима увећан у односу на наш увоз, али то није ни близу довољнога, ни близу онога чему се надамо", указао је Вучић. А шта је српска премијерка изјавила у Давосу, погледајте ОВДЕ. Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трамп у Давосу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА