Најновије

ХАОС У НАЈАВИ: Спремају се генерални штрајкови широм Немачке?

Регионални немачки синдикат позвао је данас на генералне штрајкове у индустријским компанијама широм земље почев од следеће седмице, након што су протекле ноћи пропали преговори о већим платама и праву на мањи број радних сати.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Моћни немачки синдикат ИГ Метал саопштио је у петак да ће одложити свој позив на целодневне штрајкове, у ишчекивању исхода последње рунде преговора с послодавцима у југозападној немачкој држави Баден-Виртемберг, где се налазе седишта компанија као што су "Даимлер" - произвођач "мерцедес-бенца", и "Порше", преноси Ројтерс.
Међутим, пета рунда преговора је протекле ноћи окончана без договора између синдиката и послодаваца, а регионални огранак синдиката ИГ Метал саопштио је да ће националном руководству синдиката препоручити да позове на генералне штрајкове почев од идуће седмице.
Штефан Волф, шеф удружења регионалних послодаваца у Баден-Виртембергу, рекао је да је синдикат ИГ Метал изнео нове поредлоге током синоћне пете рунде преговора и да се о тиом предлозима "није могло преговарати".
Он је упозорио да ће шира акција индустријских радника нанети велику финансијску штету немачким компанијама.
- Остао сам без речи јер су добри компромисни предлози и решења, која смо већ пронашли, поново склоњени с преговарачког стола након тако дугих преговора - рекао је Волф.
Охрабрен најбржим привредним растом у последњих шест година и рекордно ниском стопом незапослености, ИГ Метал захтева повећање плате за шест одсто за 3.9 милиона радника металне индустрије широм Немачке.
Велику кочницу у преговорима представља захтев синдиката да се радницима да право да смање седмичне радне сате са 35 на 28 ради старања о деци, старијим особама или болесним члановима породице, а да се на пуне радне сате врате после две године.
Запосленима је до сада нуђено повећање плате од два одсто уз једнократну исплату од 200 евра, док су им одбијени захтеви за краћу радну недељу уколико није предвиђено и да запослени привремено раде дуже него што је предвиђено.
Више од 900.000 радника учествовало је у индустријској акцији ове године у знак подршке захтевима ИГ Метала за веће плате.
Сваки договор из Баден-Виртемберга биће примењен и у другим немачким државама, напомиње британска агенција.
Прочитајте ОВДЕ шта се крије иза очајничког позива Ангеле Меркел?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Радници у редовима за Немачку.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА