Најновије

АМЕРИ ТВРДЕ: Кремљ има нуклеарно оружје од 100 мегатона! "Кањон" диже цунамије од 500 метара! (ВИДЕО)

Амерички часопис "Popular Mechanics" објавио је документ, који наводно да потиче из Пентагона, и који дефинитивно потврђује да влада Русије развија најмоћније нуклеарно оружје конструисано у последњих пола века. Документ оружје описује као "нови интерконтинентални подводни нуклеарни аутономни торпедо".

Руска подморница (Фото: Mil.ru)

Постојање пројекта, који се у Кремљу води као "Кањон", док га Пентагон означава као "океански вишенаменски систем Статус-6", први пут је јавно споменут после "цурења" информација на државној руској телевизији "Канал један" 10. новембра 2015. године. 
Западни медији су оружје приказано на телевизији окарактерисали као "оружје судњег дана". Било је речи и о сусрету Владимира Путина са војним врхом у Сочију, када је, наводно, грешком снимљен нацрт тог нуклеарног система, док га је проучавао један руски генерал. 
Неколико дана касније, сајт "The Washington Free Bacon" објавио је наводно тумачење из ЦИА, према коме је поменути инцидент на телевизији заправо био намеран, смишљен да би се одвратиом САД од распоређивања пројектила по Европи, чему се Русија апсолутно противи. 
У децембру 2016. године исти медиј је пренео изјаву неименованог службеника из Пентагона према коме је Русија тестирала систем "Кањон" 27. новембра 2016. у подручју Арктика. 
Досадашње информације, према којима би "Кањон" био спреман 2020. године, ово оружје описују као "способно да подигне таласе цунамија високе до 500 метара", при чему би огромна подручја била контаминирана радиоактивншћу.
Оружје би, наводно, имало нуклеарну бојеву главу снаге 100 мегатона, било би отпорно на пројектиле обалске обране, ласере и слична оружја, и у стварности би служило као средство одвраћања напада и као претња, а не као оружје за активан напад на америчке градове- Све то подсећа на оружје описано у сатиричном филму из 1964. године "Др. Стрenџлов". 
Оружје би могле да носе подморнице новијих типова, уведене 2012. и 2014. године. Једна од њих била би у стању да понесе четири таква пројектила. 
Овде уствари није реч ни о класичном пројектилу, иако би оружје имало облик торпеда, него о минијатурној роботској аутономној подморници. Она би била у стању да јури брзином од 100 километара на сат, највећи домет њене аутономне пловидбе би био 10.000 километара, а била би у стању да рони на највећој дубини од 1.000 метара. Пројектил би био израђен у стелт технологији и био би невидљив за сонаре. 
Од инцидента из 10. новембра 2015. године, Владимир Путин је стално негирао постојање таквог оружја.
Руски „суперманеварски” Су-57 добио наоружање "до зуба". Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Већ годинама се прича о руском тајном оружју које уништава метеоре.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА