Најновије

ГУРАЈУ ИМ ПРСТ У ОКО: Да ли се то Вашингтон припрема за рат са Пекингом?

Деликатни односи Америке и Кине обележили су прву годину Доналда Трампа у Белој кући, али са почетком 2018. године над односима се надвијају мрачни облаци.

Трамп и Ђипинг (Фото: Јутјуб)

Како пише Зигун Џу, професор политичких наука на Универзитету Бакнел, за лист "Нешнал интерест", недавни догађаји у Вашингтону наводе на питање да ли појединци у америчкој влади активно раде на провокацији сукоба са Кином. Као пример, лист наводи "Тајвански путни акт" усвојен 9. јануара, који указује да влада САД жели да охрабри посете са званичницима Тајвана "на свим нивоима", укључујући званичнике Стејт департмента и Министарства одбране. Ако Сенат усвоји тај акт, а Трамп га потпише, односи са Кином би постали врло лоши.
Тајван није једини проблем којим САД нервирају Кину, наводи амерички лист. Трампова администрација, која критикује нефер трговинске односе са Пекингом, никада није споменула да америчко тржиште није потпуно отворено за робу из Кине.
Пре него је преузео функцију, Трамп се са најбогатијим кинезом Џеком Маом договорио да му помогне да изгради послове у Америци. Ипак, Ма је морао да повуче понуду да купи компанију за транфер новца овог месеца јер су чланови Конгреса изразили забринутост да кинеска влада има 15 одсто учешћа у компанији најбогатијег Кинеза. Иако је то порекао, договор је пропао. И друге кинеске компаније нису прошле на америчко тржиште.
Разлог за бригу је и нова Национална стратегија безбедности, која је окарактерисала Кину и Русију као највеће претње по Америку, и тако први пут након 11. септембра истиснули тероризам са првог места. Указује се и на кинеску агресивност у Јужном кинеском мору.
У Вашингтонским круговима раније су постојале две струје које су имале своје идеје како прићи Кини, они који су пропагирали пријатељске односе и они који су се залагали за чврст став, санкције и војне сукобе. Како наводи "Нешнал интерест", данас је ова друга превагнула, док прве готово да нема у јавности.
Како наводи аутор, постоји велика потреба да се врати прагматичном приступу према Кини, заснованом на обостраним интересима.
- Успон Си Ђинпинга и Кине сигурно је изазов за САД, али да ли је гурање прста у око Пекингу по питањима Тајвана и трговине најбољи начин? Мањак јавне расправе о Кини могао би да доведе до кратковидих одлука које би повредиле америчке интересе на дуже стазе - наводи аутор.
Упркос турбуленцијама, Трамп и Ђинпинг су разговарали телефоном прошле недеље и рекли да су и даље посвећени одржавању односа и дијалогу, али је питање да ли је договор два председника довољан за добре билатералне односе. И то не било какве, већ најважније односе, јер су улози превише високи за обе земље као и међународну заједницу.
Прочитајте ОВДЕ шта амерички Срби захтевају од Трампа?
Извор: Нешнал интерест

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Америка у страху од Русије и Кине.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА