Најновије

НЕШТО МУ НЕ ИДЕ? Клинтонов саветник "решава македонско питање"

Метју Нимиц, амерички дипломата и посредник УН за спор између Атине и Скопља у вези с именом Македоније, био је ангажован у неколико администрација у САД.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Најпре је радио за време америчког председника Линдона Џонсона, а касније и код Џимија Картера, као саветник државног секретара Сајруса Венса, где се посебно бавио "кипарским питањем".
У том смилу његово ангажовање у актуелном спору између Атине и Скопља није изненађујуће, а посебно имајући у виду да је од марта 1994. до септембра 1995. радио је као специјални изасланик председника Била Клинтона и посредник управо у решавању "македонског питања". 
Тај је његов ангажман окончан потписивањем Привременог споразума 1995. године којим су Грчка и Република Македонија у Уједињеним нацијама решиле многа питања између две државе. 
Тада је Нимиц постао заменик Сајруса Венса, који је у то време био државни секретар САД, али и лични изасланик генералног секретара Уједињених нација у разговорима о преосталим отвореним питањима у спору те две земље, посебно о имену Македоније. 
У дугачкој професионалној каријери Нимиц је био и комесар Лучке управе Њујорка, члан Здравственог саветодавног савета у Њујорку, али се бавио и научном и техничком сарадњом, питањима нуклеарне експлоатације, заштите животне средине и међународне комуникацијске активности америчке владе САД. 
Између периода у којима је био ангажован у америчкој администрацији, дуго се бавио адвокатуром, а био је одговоран и за надгледање америчке политике у земљама источног Медитерана и источне Европе. 
Од 2017. ради као повереник Централноевропског универзитета у Будимпешти и повереник Америчког универзитета у централној Азији, у Киргистану. 
Метју Нимиц је рођен 17. јуна 1939. године у Бруклину у Њујорку. 
Иначе, он данас почиње мини турнеју током које ће два дана најпре боравити у Атини, а потом и у Скопљу.
Прочитајте ОВДЕ зашто Милорад Додик каже да се Турска драматично меша у ситуацију у БиХ?
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Контекст: Како ће се звати Македонија?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА