Најновије

АРКТИК ЈЕ ОДУВЕК НАШ: Руски ледоломци разбијају америчку амбицију о освајању врха света! (ВИДЕО)

Америка стратешки и тактички губи од Русије на Арктику, написао је “Business Insider", позивајући се на команданта америчке Обалне страже, адмирала Пола Зукунфа.

Руски нуклеарни ледоломац (Фото: Јутјуб)

Русија користи “корвете ледоломце“ на Арктику, што су у суштини ратни бродови ледоломци, рекао је адмирал. Према његовим речима, Русија се на Арктику понаша као Кина на Источном и Јужном кинеском мору, као да је цео Арктик руски.
“Имамо стратегију за Арктик, а истовремено гледамо како Русија повећава своје присуство, а сада имамо и Кину која повећава своје присуство. Русија је отишла толико далеко да тврди да присваја већину арктичког окена као да је њихов“, рекао је амерички адмирал. “Русија није била транспарентна у томе какве су њихове намере, тако да ми играмо стратешку шаховску игру на Арктику. А Русија има све фигуре на шаховској табли. Ја имам само пар пиона. Немам чак ни краљицу, а камоли краља“, рекао је Зукунф.
Председник Покрета за подршку руске флоте, капетан прве класе Михаил Ненашев, рекао је да Сједињене Државе нису арктичка држава у ширем смислу те речи. “САД додирују арктичку регију захваљујући Аљасци која је такође раније била део Русије“, објаснио је стручњак.
Листа арктичких држава укључује Русију, Норвешку, Канаду и Исланд, док сви остали “могу бити позвани као гости“, рекао је Ненашев.
“Арктик је врх света, пол човечанства. Позвали бисмо Американце да нема њихове војне и поморске агресивности, јер они увек забадају свој нос у туђе послове“, рекао је овај стручњак.
“За Русију ово није шаховска игра, ово је наше природно станиште“, наставио је Михаил Ненашев. “Живимо овде више од хиљаду година, а Арктик је одувек био основа живота за нас. Русија мора да развије Арктик – ово је питање нашег развоја а не војно ривалство са било ким“, додао је он. 
Што се тиче “корвета“, примарна функција ових ледоломаца је да испоруче товар на одређена острва, где их само ледоломац може доставити. Међутим, ако је потребно, они могу обављати и војне функције, подсетио је Ненашев.
Како наводи “Бусинесс Инсидер”, Русија има 46 ледоломаца свих врста на Арктику- њих четири су тешки поларни ледоломци, 23 су средња или лагана пловила. У то време су САД имале три лака ледололмца у региону, и само једног тешког поларног ледоломца.
Руски извори кажу да Русија данас на Арктику има 30 дизел и четири ледоломца на нуклеарни погон. Поред тога, Русија прави арктичку флоту борбених бродова ледене класе способних да преносе и артиљеријско и ракетно оружје.
На примeр, нуклеарни ледоломац пројекат 22220 је опремљен термоелектраном са два реактора.. Брод има посаду од 75 људи и дугачак је 173,3 метра а широк 34 метра. Пловило на нуклеарни погон има јединствену конструкцију трупа, што га чини пловилом корисним и у арктичким морима и северним рекама.
Прочитајте ОВДЕ о каквом то руском новом нуклеарном оружју пише америчка штампа?
Извор: Вебтрибјун

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руске арктичке трупе.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА