Најновије

Сведок ноћи у Дејтону када је могла да се реши судбина Косова: Милошевић побеснео, поцрвенео од беса и гађао ме папиром

Дипломата Небојша Вујовић, који је био члан српске делегације у Дејтону, оцењује да је споразум који је тамо постигнут историјски, наводећи да и српска делегација и амерички делегати знају како се тешко дошло до овог решења.

Милошевић (Фото: Јутјуб)

Када су у питању наводи који се односе на "Дејтон два", Вујовић који је први члан делегације Србије који је стигао у данас чувену ваздухопловну базу "Рајт Патерсон" и последњи који је из ње отишао у јесен 1995. године, наводи да нико "озбиљан и квалификован не говори о промени Дејтонског споразума".
Вујовић, који је и аутор књиге "Последњи лет из Дејтона", за Слободана Милошевића каже да је био сјајан тактичар, али слаб стратег, као и да ће о њему судити историја.
О папирима на којима је предложено да се на дневни ред у Дејтону стави и Косово, каже да их је њима Милошевић гађао.
Наводи да је предложено да се Косову да висока аутономија, где би Албанци имали своје институције. У хотелу, недалеко од базе где се преговарало, седео је Ибрахим Ругова.
Вујовић каже да је Милошевић то прочитао, поцрвенео од беса и онда га гађао тим папирима и казао да у јавности не би преживео такав потез.

Холбруково писмо

О писму Ричарда Холбрука у којем се Радовану Караџићу наводно гарантује да неће бити изведен пред Хашки суд уколико се мирно повуче са власти у РС наводи да је то био Холбруков "манипулативан потез".
Каже да онај ко разуме амерички естаблишмент зна да то писмо не може свако да напише, ако није председник САД, државни секретар, или потпредседник уколико председник није у могућности.
Према његовим речима, ово писмо написао је помоћник секретара и додаје да је он на суду рекао да оно ништа не вреди.

Милошевић добро реаговао

Говорио је о томе како су се у Дејтону цртале мапе, а оцењује и да је Милошевић добро испреговарао како Сарајево не би постало посебан ентитет.
Према његовој оцени, Милошевић је добро реаговао и рекао да то не долази у обзир и поцепао документа јер би тиме, како објашњава, муслимани или Хрвати имали два гласа, чиме би се изгубила важност и постојаност РС.

У име свих Срба

Он такође наводи и како је Милошевић добио овлашћење да преговара у име свих Срба, да је захтевано да добије апсолутну подршку од СПЦ, САНУ, руководства РС на Палама и од руководства у Београду, као и да су сви потписали то писмо.
Вујовић сматра и да би Република Српска била поштеђена многих жртава да је Венс - Овенов био план прихваћен.
Милошевић је схватио тај део и тај пропуштени тренутак и зато је успео да добије овлашћење да преговара у име свих Срба, додао је Вујовић. Шта амерички стручњак каже о руским борбеним роботима погледајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најбоље изјаве Слободана Милошевића у Хагу
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА