Најновије

ВУЧИЋ: Поштујемо БиХ, тражимо да се Срби осећају сигурно (ВИДЕО)

Србија поштује територијални интегритет БиХ и Дејтонски споразум, а једино што тражи од Бошњака то је да се и Срби у Републици Српској и свугде друго у БиХ осећају сигурно, рекао је председник Србије у Истанбулу после разговора са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

Вучић са Ердоганом и Изетбеговићем (Фото: predsednik.rs)

"Захвалан сам на труду председнику Ердогану. Разговарали смо Изетбеговић и ја и имали смо довољно времена да разговарамо. Оно што је за мене најважније... рекао сам - Србија поштује територијални интегритет БиХ, Дејтонски мировни споразум, све што од вас Бошњака тражимо то је да се и Срби у Републици Српској и свугде друго у БиХ осећају сигурно. Да онако како ми не желимо да урушавамо ваш територијални интегритет да вас молимо да имате такав однос према Републици Српској која је Дејтоном створени ентитет на територији БиХ", рекао је председник Србије.
Мислим да су ту ствари чисте, назначио је Вучић и додао да сматра да је сваки разговор лековит.
Вучић је новинарима рекао да је разговор са Изетбеговићем био добар и отворен, пре свега о свеукупним односима Срба и Бошњака, као и о односима у БиХ, односима између Србије и БиХ.
"Оно што је најважније за људе то је да сам уверен да ћемо успети заједничким напорима да обезбедимо трајан и сигуран мир и за српски народ, али и за Бошњаке и за Хрвате и за све друге који живе на територији БиХ", подвукао је председник Вучић.
"Наш је договор да шта год да се дешава и како год да се дешава - мир и стабилност морају да буду сачувани", истакао је Вучић и додао да је то веома важно јер, све што постижете, можете да постижете само ако имате мир и сигурност.
Он је на констатацију новинара да је у Истанбулу недавно боравила и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и питање да ли Турска може релаксирати односе у региону још једном изразио захвалност председнику Ердогану на порукама које је изнео у Новом Пазару, које су, оценио је, биле много другачије поруке од оних које су постојале пре седам и осам година.
Како је рекао увек је спреман да се одазове сваком позиву на разговор, да је изузетно важно да се разговара те да не види никакав проблем у томе што неки људи имају своје интересе на Балкану "а да то нисмо ми и Хрватска и БиХ...".
"Ми знамо шта је наше, сви знају све и то је увек добродошло" додао је Вучић.
На питање да прокоментарише изјаву председника РС Милорада Додика да је преседан да се разговара са једним чланом предсеништва БиХ у Истанбулу рекао да је Додик критиковао "њихово понашање" и поручио "у то нећу да улазим уопште".
Додао је да је на њему да увек и готово са свима разговара и указао да се Изетбеговић није представљао као председник председништва БиХ.
"Изетбеговић се није представљао као председник да будем искрен, већ се представљао као бошњачки члан Председништва...и тако се и најавио и тако је и говорио. Могао бих да кажем шта хоћете, али да будем фер - то је рекао Изетбеговић. Разумем и председника Додика, али мислим да је добро када људи разговарају" закључио је Вучић.
Вучић је раније, по доласку у Истанбул, рекао да је веома важно за Србију да разговара о турској политици на Балкану, о унапређењу наших пријатељских односа и да видимо шта је оно што очекују у односима Србије и БиХ.

Додик: РС има пуно поверење у Вучића 

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је, поводом састанка јуче у Истанбулу председника Србије Александра Вучића, турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и бошњачког члана председништва БиХ, да Српска има пуно поверење у Вучића и у његово учешће на том састанку, али да се ради о томе ко представља БиХ.
"Ми смо сигурни и верујемо да је Вучић на састанку у Истанбулу у правом светлу представио Републику Српску и српски народ, штитећи наше интересе", рекао је Додик.
Ипак, оценио је он, ради се о томе ко је представљао БиХ, а представљао је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, који поново себе представља као представника целе БиХ.
"БиХ је заједница два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ и три конститутивна народа, и с тога је Изетбеговић могао само да представља бошњачки народ", рекао је Додик.
Он је учешће Изетбеговића на састанку у Истанбулу назвао "озбиљним преседаном опасним за БиХ".

Вучић и Изетбеговић о инфраструктурним пројектима

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем у Истанбулу разговарао о инфраструктурним пројектима, који би допринели економском развоју Србије и БиХ.
Када је реч о мосту Братунац - Љубовија, Вучић је рекао да је српска страна завршила мост и приступне саобраћајнице, али да нема прелаза са стране БиХ и "као да смо џабе градили тај мост", те истакао да је Изетбеговић данас са његове стране интервенисао и рекао да ће учинити све од себе да се ту отвори гранични прелаз, да људи не губе по 300 километара.
Тиме ће се, подвукао је, драстично подстаћи могућност предузетништва и економског развоја западне Србије - Љубовије, Малог Зворника, Осечине и свих наслањајућих општина, као и источног дела и Републике Српске и БиХ.
"То је за нас од великог значаја", подвукао је председник Вучић у изјави новинарима након разговора са председником Турске Реџепом Таипом Ердоганом и бошњачким чланом Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.
Било је речи и о аутопутевима, рекао је Вучић и подсетио да је парламент БиХ донео одлуку да они граде пут преко Тузле до Брчког и Бијељине, а да нама остаје да направимо 21 километар око Кузмина, што, подвукао је, за нас није проблем и на шта смо пристали одмах.
"Оно на чему сам инсистирао и што желим да верујем да на трилатералном састанку када га будемо имали у јуну, јулу или августу, може да буде потписано - да пробамо да направимо један цео појас. Јер и у комунустичко време најслабије су биле повезане Србија и БиХ, као да је то неко желео да се тако одиграва", приметио је Вучић.
То сада, каже, хоћемо да променимо - хоћемо да имамо из Бијељине аутопут до Београда, који би нас касније спајао и са Добојем и са Бањалуком, као и аутопут Чачак-Пожега-Котроман-Вишеград-Сарајево.
"Ту бисте имали од Пожеге до Сарајева свега 167 километара. Дакле, уколико бисмо имали аутопут свуда, то би било око два и по сата вожње Београд-Сарајево тим путем", навео је председник Србије.
То би, назначио је, много значило за привреду, као и за Бошњаке у Сарајеву, за Бошњаке који живе у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, али би много значило за Србе и из Фоче, Гацког, Билеће, Невесиња, Љубиња, Берковића, Требиња, Вишеграда, Соколца, Пала...
"То би буквално подигло тај део, али то би значило много и за Србе у Београду, јер би се повезали и са Сарајевом и са свим тим српским крајевима. Тако да мислим да смо ближе решењу", закључио је Вучић.

Вучић: Долазиће још турских компанија у Србију

За Србију је од изузетног значаја однос са Турском, изјавио је председник Александар Вучић у Истанбулу истичући да смо успели да подигнемо ниво трговинске размене на више од милијарду евра, што је велика ствар за нашу земљу.
"И трговинска размена ће само да расте. Турци су туристи број један у Србији, од великог значаја за нас и долазиће све више", приметио је Вучић, у изјави након билатералног, а затим и трилатералног састанка у Истанбулу.
Како је додао, са Ердоганом је разговарао о новим фабрикама и инвестицијама, истичући да је велика и значајна подрска и помоћ турског председника. "Јер, када он каже да је нека земља пријатељска онда је то добар амбијент за све оне који желе да улажу", казао је председник Србије.
Вучић се у Истанбулу у недељу састао са бизнисменом и власником "Тај групе", Месудом Топраком, који долази у Краљево, са новом инвестицијом од 35 милиона евра и 2.500 нових радних места. Он је навео да ће у нову фабрику у Краљеву инвестирати човек који је власник "Фоур сешионс" хотела у Истанбулу, Бодруму и још неколико градова и један од пријатеља турског председника. .
"То је 2.500 људи, за нас огроман значај. Долазиће нове и нове турске компаније", навео је Вучић. Како је истакао, са труским председником разговарао је о регионалним и глобалним питањима.

Наглашен значај мира на састанку

Портпарол кабинета председника Турске Ибрахим Калин изјавио је да је састанак турског председника Реџепа Тајипа Ердогана са председником Србије Александром Вучићем и бошњачким чланом председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем био "свеуобухватан и конструктиван".
"Састанак је био врло садржајан, конструктиван и продуктиван. Наглашен је значај трајног очувања и јачања мира и стабилности међу Бошњацима, Србима и Хрватима у Босни и Херцеговини као и међу свим народима Балкана", рекао је Калин у саопштењу, преноси Анадолија.
Према његовим речима, на састанку се разговарало и о политичким, економским и друштвеним односима као и инвестицијама и заједничким пројектима између ових земаља, који ће се реализовати на Балкану.
"Детаљно је разговарано и о њиховом доприносу за безбедност, мир, благостање и стабилност региона", рекао је Калин и додао да ће Турска и у наредном периоду наставити да развија и јача односе са земљама Балкана, првенствено са Србијом и БиХ.
Ердоган се спрема да Изетбеговићу и Бошњацима окрене леђа! Више о томе читајте ОВДЕ. Извор: Агенције

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА