Најновије

Кубуровић: Суд за злочине ОВК од оснивања прате опструкције (ВИДЕО)

Министарка правде Нела Кубуровић рекла је да Специјални суд за злочине ОВК на Косову и Метохији не може бити укинут, суд би требало да се бави и случајем "Жута кућа", Међутим, наводи да од оснивања тог суда на Косову постоје опструкције.

Нела Кубуровић (Фото: Јутјуб)

Кубуровићева је у емисији "Упитник" РТС-а рекла да Србија очекује правду, свакако, за све жртве, нарочито српске жртве које нигде нису нашле правду, нарочито пред Међународним трибуналом за бившу Југославију, тако да остаје нада да ће Специјализовано веће почети са својим радом.
"У сваком случају, српски органи ће наставити са процесуирањем и вођењем поступака пред Тужилаштвом за ратне злочине и посебним одељењем Вишег суда у Београду", рекла је Кубуровићева.
Према њеним речима, од почетка и оснивања Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, на Косову постоје опструкције, а подсетила је да је требало да судије донесу правилник о поступцима.
Кубуровићева је навела да је Специјални суд формиран 2015. године, а и да од тада нису подигнуте оптужнице, што приписује непостојању довољне воље да се се то учини. 
Што се тиче случаја "Жута кућа", на који је указао и бивши члан Парламентарне скупштине Савета Европе Дик Марти, а који се помиње и у књизи бивше главне тужитељке Хашког трибунала, Карле дел Понте, Кубуровићева је рекла да би овај случај свакако требало да буде предмет Специјалног суда.
Указала је и на то да су посебне снаге Еулекса дошле до доказа да је злочина било, а да су косовски органи требали да искористе прилику и подигну оптужнице, како би показали да поштују владавину права.

Случај "Битићи"

Што се тиче случаја браће Битићи, рекла је да се и даље води пред српским Тужилаштвом за ратне злочине и верује да ће бити окончан, а да ће починиоци одговарати.
Како каже, не верује да ће се овај случај наћи пред Специјалним судом, јер је изричито прописано чиме ће се суд бавити.
"Случај браће Битићи није се десио на Косову и Метохији и искључиво остаје у надлежности српских органа", поручила је министарка.
Председник владине Комисије за нестале Вељко Одаловић рекао је да су се сви надали да ће поступци пред Специјалним судом ићи брже, али да је формирање овог суда једина добра вест коју су жртве добиле у последњих 20 година.
"Веровали смо да ће све то ићи брже, веровали смо да ће међународна заједница која је подржала формирање и наметнула, условно да кажем, косовским институцијама формирање овог суда, бити та која ће наставити на исти начин. Да ће их натерати да интензивирају истраге, да подигну оптужнице онако како су најављивали и да се најзад пред лицем правде нађу они који су избегли правди", истакао је Одаловић.
Одаловић се нада да ће у процесима пред тим судом бити препозната командна одговорности оних који су водили тзв. ОВК.
Указао је на то да су пронађени броји докази о трговини људским органима, а да је међународна заједница знала и ћутала о томе. "И ћутање је злочин, а не било шта друго", рекао је Одаловић.

О убиству Ивановића

Министарка правде Нела Кубуровић изјавила је да српски правосудни органи из Приштине још нису добили ни записник о увиђају на месту убиства Оливера Ивановића.
Како је рекла, за сада нема помака у истрази о убиству Ивановића.
"За сада још увек нема, нити смо добили обавештење. Иако смо на нашу замолницу добили одговор да ћемо у експресном року добити, ако ништа више, барем записник са увиђаја, још ни то није стигло", рекла је Кубуровић.
Шта каже Легија зашто је здање у Шилеровој срушено прочитајте ОВДЕ.
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА