Најновије

БРНАБИЋ: Да ли бих са Путином причала о ЛГБТ правима? Па...

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је за лондонски Економист да је њено именовање на ту функцију био храбар потез председника Александра Вучића, и да је апсолутно сигурна да нема притисака на медије у Србији.

Ана Брнабић (Фото: Синхуа)

У интервјуу лондонском Економисту, Брнабић је говорила о односу са председником Србије Александром Вучићем, о томе зашто не би поново волела да поново постоји Југославија, а једно од питања било је о томе шта би рекла руском лидеру Владимиру Путину када би са њим причала о правима мањина и геј особа.
Упитана шта би рекла Путину поводом његових ставови о ЛГБТ популацији, Брнабић је рекла да не зна да ли би са њим уопште причала о томе.
"Одлично питање. Не знам, размислила бих о томе кад бих га срела. Не знам ни да ли бисмо уопште причали о томе. Али, не заборавите да има и ЕУ земаља које немају баш позитиван став према мањинама и које не поступају добро са мањинама", рекла је српска премијерка.
На констатацију новинарке да ипак нема много ЕУ земаља, тачније ниједна, чији лидери причају о геј особама као што то чини руски лидер, она је рекла да је то тачно.
Она је метафору о томе да Србија седи на две столице оценила као "несрећну" и додала да Србија седи на једној, својој столици и да је посвећена евроинтеграцијама, а да то није због новца, јер власт у Србији ЕУ не промовише као "ћуп са златом", већ због њених вредности.

Година за дугорочно решење за Косово

Премијерка Србије је рекла и да је 2018. година у којој би могло да се пронађе дугорочно решење за Косово.
"Оно што сада радимо је тражимо дуготрајно решење, да не остављамо замрзнути конфликт онима који долазе. Имамо историјску прилику да нађемо одрживо решење. Ако не искористимо ту шансу у 2018. нећемо је скоро имати у деценијама које долазе", рекла је Брнабић.

Од Вучића можемо сви да научимо

Говорећи о односу са Вучићем, она је рекла да "никада није упознала особу која толико напорно ради на себи". "Он учи из грешака и труди се да их у будућности не прави. То је задивиљујућа особина, коју би требало да имају сви политичари на Балкану. Од њега можемо сви да научимо".
Упитана ко је од њих двоје либералнији, Брнабић је одговорила да је то тешко за поређење.
"Ја немам толику моћ, јер немам јаку политичку странку иза себе. Ја нисам члан странке, иако имам подршку владајуће коалиције и за мене је можда лакше да будем либералнија, отворенија. Али, он је тај који гура либералније ствари у Србији. Бриселски споразум, на пример, он је стао иза тога, а био је жестоко критикован. Он је гурао веома непопуларне мере финансијске консолодације, које су Србији биле неопходне. На крају крајева, он је био тај који је био за прву жену премијера, која је притом отворено геј сексуалног опредељења. То је био храбар политички потез", објаснила је.
Рекла је да је њена једина брига када јој је понуђено премијерско место била да није довољно искусна.
"Али, веровала сам у себе и имала сам велику подршку председника, који је до јуче био премијер, самим тим зна посао. Ја сам особа која брзо учи и мислим да нас двоје чинимо добар тим", казала је она.

Нема притисака на медије у Србији

Нема притисака на медије у Србији, рекла је премијерка и додала да је "апсолутно сигурна у то".
"Не видим на који начин је слобода медија у Србији угрожена. Сви медији се позивају на конференције за новинаре представника власти и одговарамо на сва питања. Очигледно, нисам довољно објективна јер сам на месту председника владе, али трудим се да чујем и другу страну, попут Група за слободу медија. Ми имамо различите ставове о положају медија. Али, желим да их чујем", рекла је Брнабић у интервјуу.

Хашки трибунал није донео правду

Упитана о Хашком трибуналу, она је казала да не мисли да је он донео правду на простору Југославије, као ни да је допринео помирењу.
Она је додала да неће расправљати о донетим пресудама, већ о људима који нису осуђени и навела да нико није одговарао да етничко чишћење у операцији Олуја у Хрватској, да је ситуација слична са босанским муслиманима и са Ослободилачком војском Косова.
"Не можете да кажете да злочини нису почињени над Србима и неалбанцима, али сви су слободни", рекла је Брнабић.
Она је негирала да се у Сребреници догодио геноцид, али је рекла да је то био стравичан злочин и да је стид због тога каква је слика на основу тога створена о Србима и Србији.
"Хајде молим вас да гледамо у будућност и да оставимо ово иза нас. Нове генерације долазе, имамо много тога заједничког. Мој деда је Хрват и он није Србин из Хрватске, он је Хрват са острва Крк. Детињство сам проводила тамо, имам много пријатеља тамо, имамо много сличности", рекла је Брнабић.

Волела бих да видим другачији Балкан

Упитана да ли би волела да поново постоји Југославија, Брнабић је одговорила: "Не".
"Мислим да је то била добра земља. Земља која је имала велике потенцијале да уради добро за Европу и свет, али с обзиром да се завршило тако како се завршило, не бих желела да видим тај пројекат поново", рекла је Брнабић и додала да би волела да види другачији Балкан.
Прочитајте ОВДЕ шта је Брнабићева рекла о Русима у Нишу?
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А овако је Брнабићева реаговала на питање једне руске новинарке на геј паради.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА