Најновије

ВЕЛИКА ТРАМПОВА ПОБЕДА: Канада и САД у последњи час постигле НАФТА споразум тежак 1.200 милијарди долара! (ВИДЕО)

Сједињене Државе и Канада су у последњем тренутку постигле договор о Северноамеричком споразуму о слободној трговини (НАФТА) у недељу, спасивши трилатерални пакт с Мексиком вредан 1.200 милијарди долара који је био близу колапса након готово четврт века.

Трамп (Фото: Јутјуб)

Ово је велика победа агенде председника САД Доналда Трампа за реформу ере слободне глобалне трговине, коју многи везују за потписивање овог споразума 1994. године, додајући да је Трамп приволео Канаду и Мексико да прихвате ограничења у трговини са својим главним извозним партнером.

Трампов основни циљ преправљања НАФТА-е био је да смањи трговински дефицит САД-а, што покушава да оствари и са Кином уводећи царине на стотине милијарди долара вредне увозне производе из тог азијског џина.

Мада нови споразум САД-Мексико-Канада (УСМЦА) избегава тарифе, он ће светским произвођачима аутомобила отежати да праве јефтинија возила у Мексику, а такође има за циљ и отварање више радних места у Сједињеним Државама.

Откако су пре више од годину дана почели преговори, било је јасно да ће Канада и Мексико морати да направе уступке због Трампових претњи раскидањем НАФТА-е, а у недељу наступило олакшање у обе земље зато што је споразум у великој мери нетакнут и што ланци снабдевања нису разбијени.

- Ово је добар дан за Канаду - рекао је премијер Џастин Трудо новинарима касно синоћ након седнице владе на којој се разговарало о споразуму, који је изазвао скок на глобалним финансијским тржиштима. 

У заједничком саопштењу, Канада и САД су навеле да ће "резултат споразума бити слободнија тржишта, лакша трговина и снажан економски раст у нашем региону".

Преговарачи су радили као распамећени пре истека поноћи по америчком времену (4:00 х по ГМТ), до када је био утврђен рок за решавање разлика, при чему су обе стране начинле уступке како би "запечатили" споразум. 

САД и Мексико су у августу већ постигли билатерални договор.

- Ово је велика победа за председника и потврда његове стратегије у области међународне трговине - рекао је новинарима виши званичник америчке администрације. Трамп је одобрио договор с Канадом, наводи британска агенција позивајући се на један извор упознат са одлуком. 

Амерички званичници намеравају да потпишу споразум с Канадом и Мексиком крајем новембра, након чега ће он бити поднет Конгресу САД-а на усвајање.

Према споразуму, Канада је пристала да дозволи америчким фармерима улазак на око 3,5 одсто домаћег тржишта млечних производа вредног приближно 16 милијарди долара годишње. Мада канадски извори кажу да је њихова влада спремна да понуди накнаду домаћим произвођачима због тог уступка, фармери су реаговали љутито.

Споразумом се такође предвиђа повећање производње делова за аутомобиле у областима у Северној Америци, која ће се плаћати најмање 16 долара по сату, а та ставка има за циљ пребацивање радних места из Мексика.

Канада и Мексико су прихватили квоту од 2,6 милиона путничких возила који би се извозили у Сједињене Државе у случају да Трамп уведе 25-процентне тарифе на глобални увоз возила на основу "заштите националне безбедности".

Та квота ће омогућити значајан раст бесцаринског извоза аутомобила из Канаде, чији је садашњи ниво производње око два милиона јединица, и заштити канадске фабрике. Квота такође надмашује 1,8 милиона аутомобила и СУВ возила, колико је Мексико испоручио прошле године северном суседу.

Међутим, новим споразумом није решено питање америчких тарифа на извоз канадског челика и алуминијума.

Вест о постизању споразума је одушевила финансијска тржишта која су месецима била узнемирена због потенцијалне економске штете у случају фијаска НАФТА-е.

Индекси фјучерса на америчкој берзи су порасли, при чему је индекс  S&P 500 забележио раст за више од 0,5 одсто, што наговештава да ће на данашејм отварању трговања главни индекс бити близу рекорда.

Канадски долар је скочио на највиши ниво од маја према америчком долару, ојачавши за око 0,5 посто. Мексички пезо је у добитку за 0,8 посто према америчком долару, што је његов највиши ниво од почетка августа.

Британци шаљу 800 командоса на Русе и граде нову базу на Арктику. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА