Најновије

ДАЧИЋ: Нећемо признати Косово ни по коју цену (ВИДЕО)

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је много "политичких доктора" који Србији саветују да се окрене будућности, а под тим у ствари мисле једино "признајте Косово", те запитао зашто не поруче Приштини да се "окрене будућности" и призна аутономију Косова у Србији.

Дачић (Фото: Јутјуб)

"Шта значи окренути се будућности?", упитао је Дачић, који је учествовао на панелу "Безбедносни изазови на Балкану" у Темишвару, а на коме су он и министар спољних послова Румуније Теодор Мелешкану разменили искуства и размишљања о актуелним изазовима и њиховим узроцима у региону.

"Ту формулацију користе политички доктори када је у питању Косово, 'окрените се будућности, оставите Косово'. Па, реците овима у Приштини 'окрените се у будућности, будите аутономија у Србији'. Пребијете неког, па му после кажете 'окрени се будућности'. Није то тако једноставно. То су пароле, то није живот", рекао је Дачић.

Ова реакција министра спољних послова Србије уследила је по завршетку панела, а на коментар који му је упућен из публике да је 90 одсто његове презентације било одлично, али посвећено прошлости, а да је "будућност кључна и она интерес ваше (Дачићеве) државе" .

"Будите конкретни, па ми реците шта хоћете? Је ли да Србија призна Косово?", запитао је Дачић.

"Говоримо овде о конкретном проблему, који је у току, који се решава. Не говоримо о средњем веку. Можете да кажете Шпанцима и Каталонцима да се окрену будућности. Можете да кажете и Молдавији и Молдавцима, овима из Придњестровља да се окрену будућности", рекао је Дачић.

"Ми смо у процесу решавања овог питања и оно није завршено, а ви будите директни и кажите шта тачно мислите", закључио је Дачић. 

"Србија жели компромис, али не и понижење"

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић поручио је да се, зарад стабилности у региону, мора трагати за компромисима, да Србија жели мирно решење косовског проблема, али не и понижење.

"Реч Балкан састоји се од турских речи крв и мед и то је најбоља слика Балкана. С тим да је било много више крви него меда и мислим да је време да се то промени", поручио је Ивица Дачић на конференцији о безбедносним изазовима на Балкану коју је отворио заједно са румунским колегом Теодором Мелешкануом.

Нагласио је да је стабилност региона важна за стабилност Европе и да се зато морају тражити компромиси, а не да се прихватају једнострани акти.

"Нећемо признати Косово ни по коју цену, јер то није питање ЕУ или Косово. Не желимо да нам се тако постављају питања. Хоћемо мирно решење, али понижење Србије не", каже српски министар.

Дачић је приметио да ЕУ тренутно има веће проблеме него што је улазак земаља Западног Балкана, али да је ЕУ добар пројекат за Западни Балкан.

Он је констатовао да проблеми постоје на Балкану, али да они не морају да буду основа за ратовање.

"Потребно је више разумевања од међународне заједнице и у том погледу се трудимо да водимо балансирану спољну политику која уважава све наше стратешке циљеве", истиче Дачић.

Подсетио је да је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, али да она не може да уђе у Унију док се не постигне правно обавезујући споразум са Косовом.

"А да ли неко у ЕУ зна шта треба да пише у том споразуму? Да ли то значи да Србија треба да призна Косово?", упитао је он, додавши да цинично делује да земље које су признале Косово говоре да нема промена граница.

Он наглашава да Румунија није признала једнострану одлуку Приштине, и да ће Румунија и још четири земље ЕУ које то такође нису урадиле, рећи да то не мора, али да ће многе друге земље рећи да то мора.

"С друге стране, то отвара дилему у нашем друштву – ЕУ или Косово. То су веома велика и тешка питања и мора да постоји дубоко разумевање о томе оних који о томе причају", наглашава Дачић.

"Све више земаља увиђа да су погрешиле кад су признале Косово" 

Додаје и да све више земаља увиђа да су погрешиле кад су признале Косово.

Приштина каже да их је признало 116 земаља, али то је лаж, каже он, додајући да је разговарао са највећим бројем тих земаља и да се Уганда и Нигерија, које се налазе на списку Приштине да су признале Косово, увреде кад им то кажете.

"Био сам у Њујорку и америчка администрација нам каже да престанемо да лобирамо да земље повуку признања Косова, а на истом састанку председник Албаније позива све земље да признају Косово. Морате да знате да двоструки стандарди постоје и ми то одлично знамо", указује српски министар.

Говорећи о Балкану, он је подсетио и на распад Југославије, за који каже да је био неконтролисани распад, и да је то нешто за шта највише треба оптужити међународну заједницу.

"Тако се десило да је призната и седма јединица која никад није постојала – то је Косово, које је једностраним актом прогласило независност. ЕУ се понашала као филозофи са Тибета. Никаква решења, нити иницијативе није понудила", критикује Дачић.

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, када се инсистира на томе да се дође до решења која неће утицати на друге, Дачић истиче да су донета решења која су срушила територијални интегритет Србије.

"Кад Каталонија хоће да се отцепи, то не може, а кад Косово хоће, онда може. То није поштено", оценио је он.

Српски министар сматра да је веома важно председавање Румуније ЕУ, које почиње у јануару следеће године.

"Румунија је наш велики пријатељ и уздамо се да ће имати више разумевања за све наше проблеме у региону. Ми желимо да влада мир због великих жртава које смо поднели и изражавам велику наду да ћемо током румунског председавања ЕУ отворити што више поглавља", истакао је он, изразивши захвалност Румунији што није признала Косово.

Осврнуо се и на посету генералног секретара НАТО-а Србији, рекавши да Србија жели да са НАТО-ом има што боље односе, али да ће требати времена да се избрише сећање да је НАТО бомбардовао једну земљу која је дала толике жртве за слободу Европе. 

Упозорио је и да данас албански народ има две државе, Албанију и Косово, и да је следећи корак стварање једне државе на рачун територијалног интегритета Србије. 

О чему се ћути на безбедносним форумима у Србији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА