Најновије

ЗЛАТНЕ ВИЗЕ: Државе зарађују милијарде овом контроверзном праксом, а криминалци перу новац, осим у...

Програми Европске уније за продају пасоша и боравишних дозвола страним богатим грађанима представљају ризик од прања новца, а неки од пројеката нису правилно вођени, речено је у ЕУ.

ЕУ (Фото: Pixabay. com)

Владини програми за трговину држављанством или боравишном дозволом тренутно се примењују у Аустрији, Кипару, Луксембургу, Малти, Грчкој, Летонији, Португалу, Шпанији, Ирској, Британији, Бугарској, Холандији и Француској.

Мађарска је тај програм укинула.

- Ако имате пуно новца који је стечен сумњивим радњама, обезбеђивање новог дома, далеко од места где сте крали, није само атрактивно, већ и разумно - рекла је Наоми Херст из групе за промовисање људских права "Глобални сведок".

Према њеним речима, контрола или провера лица која су купила држављанство ЕУ или боравишну дозволу нису на задовољавајућем нивоу. Она је рекла да та пракса излаже земље корупцији и представља опасност од прања новца.

У заједничком извештају ове групе и "Транспаренси интернешенела" ЕУ је позвана да постави стандарде за те пројекте и прошири прописе против прања новца, који се сада примењују на банке или компаније које се баве играма на срећу, на све укључене у индустрију продаје виза.

Очекује се да ће Европска комисија објавити извештај о овим шемама у земљама ЕУ до децембра.

Према подацима ЕУ, прибављање пасоша и боравишних дозвола кошта у просеку 900.000 евра, а за пасош Кипра потребно је око два милиона евра.

Кипар је до сада прикупио 4,8 милијарди евра захваљујући овом систему, а Португал се ближи једној милијарди, наводи се у извештају "Европска капија – унутар мутног света златних виза".

У извештају се наводи да су земље ЕУ прикупиле око 25 милијарди евра директних страних инвестиција за последњих 10 година од продаје најмање 6.000 пасоша и најмање 100.000 боравишних дозвола.

- Лоше вођени пројекти омогућавају корумпираним појединцима да раде и путују неометано кроз ЕУ и тиме угрожавају нашу заједничку безбедност - рекла је Лора Брило, експерт у области прања новца при "Транспаренси интернешенелу".

Све земље које имају ове програме, осим Британије, Ирске и Бугарске, део су шенгенске зоне, која обухвата 26 европских земаља.

Прочитајте ОВДЕ како се испумпава новац из некадашњег српског гиганта.

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Од 2020. пет евра за улазак у земље Европске уније?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА