Најновије

АТАК НА БАТАК: Погледајте зашто је баш пилетина постала апсолутни хит на дан отварања Лидл продавница? (ВИДЕО)

Пилетина је јуче постала главна тема у Србији, а "атак на батак" прави феномен, будући да су се у мору попуста грађани отимали баш за тај артикл, који је кошта 119,99 динара по килограму.

Туча и гурање за пилетину у продавници "Лидла" (Фото: Јутјуб)

Јуче ујутру репортери су затекли госпођу у објекту у Војислава Илића која је пазарила 30 пилића, а како је дан одмицао, показало се да апсолутно није једина. Низали су се снимци "отимања" за пилетину, а истраживање је показало - Зашто баш пилетина, поред банана, ананаса, шећера, и још много других који су били на акцији у “Лидлу”?

Урађена је кратка анализа тржишта и потреба купаца са једним питањем: Како је пилетина постала не само главна тема, већ основна намирница српског домаћинства?

Ако изузмемо данашњу цену, пилетина јесте најјефтиније месо које можете наћи на домаћем тржишту. Просечна цена јој је око 210 динара по килограму, док је за свињетину неопходно издвојити, и то у јефтинијим маркетима, око 400 динара, дакле готово дупло више. Јунетина је у тој подели далеко најскупља, па је килограм, када се узме неки просек цена у водећим маркетима и месарама, око 800 динара. Избор пилећег меса као централне намирнице за српским ручком, па и у овој акцији Лидла, нимало не чуди.

- У Србији се узгаја око 26 милиона комада живине, што даје око 80 хиљада тона пилећег меса годишње. Одувек је пилетина била месо које је просечан Србин користио највише у исхрани, јер је свако могао да тови пилиће у сопственом дворишту, а генерално је храна за тов пилади најповољнија - објашњава Бранислав Гулан, члан Одбора за српско село у Српској академији наука и уметности и додаје да је пилетине увек било, те да и када смо имали месо и када га није било на тржишту, пилетина је опстајала, док са друге стране, како он тврди, знатно је мање јунетине на нашем тржишту, свега пет хиљада тона годишње.

Познат је податак да Срби троше око 30 килограма меса годишње, од чега је 15 килограма пилетине, нешто мање свињетине, а свега три до четири килограма оде на јунетину, односно рибу. Пилетина је производ који се у потпуности може искористити. Осим што се пржи, пече и похује брже од осталог, црвеног меса, згодна је за разлику од свињетине за кување и спремање супе, а користи се и у многим салатама.

- Ја нешто не волим пилетину као свињетину, али цена у Лидлу ме је привукла, па ћу узети неколико пилића, замрзнути и после користити за руску салату - објаснила је једна госпођа своје разлоге за куповину овог меса у Лидлу.

Још један повољан тренутак за пилиће је и род кукуруза који је био несвакидашњи ове године, око седам милиона тона, па је и то допринело већем узгоју живине, иако је доста меса на нашим трпезама увозно. Било како било, пилетина је данас у Србији однела победу, али, чињеница је да је она свакодневно годинама већ односи, само можда никада овако јавно као данас.

Брука и срамота Србије. Туча у “Лидлу” око пилетине. Погледајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пилетина разграбљена за тили час. Батаци летели на све стране.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА