Најновије

НАТО ПРЕУЗИМА СТАЉИНОВ ГРАД И ВЕЛИКУ АВИО БАЗУ: Русима се ово неће допасти, базу су они изградили!

Албанска база у Кучови, која је већ дуго времена "гробље авиона" који су некада били део авијације, постаће нова ваздухопловна база НАТО.

Илустрација (Фото: Правда)

Како преноси Ројтерс, албански мигови - углавном кинеске и руске производње не лете још од 2005. године, док албански ваздушни простор надгледају Италија и Грчка.

То је, како наводи агенција, довело до економског пада у и око Кучове, града који се још називао и "Стаљинов град" током комунистичког периода.

- База је први потпис НАТО-а на Западном Балкану, јер ће Кочову претворити у прву ваздухопловну базу НАТО за овај регион - изјавила је албанска министарка одбране Олта Џака.

Према њеним речима, за прву фазу радова НАТО ће издвојити 50 милиона евра, како би се Кучова претворила у базу за опрему, логистику, тренинге и вежбе.

Како се наводи, Албанија сматра да заслужује трансформацију старе базе, како би допринела одржавању стабилности у региону и мировним мисијама НАТО широм света.

- Регион у целини је ушао у процес неповратне евроатлантске интеграције - рекла је Џака.

Базу су 50-их година прошлог века осмислили совјетски инжењери који су испод писте поставили динамит како би је разнели у случају да падне у непријатељске руке.

- НАТО база ће повећати одбрамбене капацитете земље, а страни инвеститори ће имати више поверења у Албанију. То ће бити добро и за пораст запослености у том крају - рекао је пензионисани командант ваздухопловства Клемент Аликај.

Прочитајте ОВДЕ о свим околностима необичне хаварије “Сојуза”.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА