Најновије

УСТАШЕ ПОЈУРИЛЕ У ВУКОВАР! Хрвати траже процесуирање Срба и вичу - "заштићени су као бели медведи" (ВИДЕО)

У Вуковару је у току протест на централном градском тргу у организацији тамошњег градоначелника Ивана Пенаве, иначе, члана владајуће ХДЗ, а присуствује му велики број грађана из целе Хрватске, незадовољних, званично, досадашњим процесуирањем одговорних за ратне злочине.

Са протеста (Фото: Фејсбук/Принтскрин)

Иако је најављен као нестраначки, учесници носе транспаренте са политичким порукама, а један од њих је транспарент са ликом Пленковића, испод којег је цитиран стих Антуна Густава Матоша: "У шармантној пози ( модерни поганац ), најмио га странац, да нам метне ланац..."

Други пак транспарент поручује: "Хрватски народе и бранитељи, ујединимо се. Не дозволимо удбашима, комунистима и српској политици да нас понижавају и уништавају."

Протест је поделио хрватску јавност, али и сам ХДЗ, јер га неки доживљавају као израз незадовољства крање деснице премијером Андрејем Пленовићем И његовом политиком.

У прилог томе говори чињеница да протест организује градоначелник Вуковара, који је из редова ХДЗ, у којој има пуну подршку десног крила те странке, на чијем челу је такође Пленковић.

Протест се одржава уз противљење премијера, који није искључио могућност да ће учесници из редова ХДЗ можда сносити санкције.

Према писању ријечког Новог листа, учесници протеста су у Вуковар стигли из многих хрватских градова, али и из суседне Босне и Херцеговине.

Томислав Јосић, један од организатора и говорника на протесту, најавио је раније за Н1 да би на протест требало да дође осамдесетак аутобуса.

Из Загреба су јутрос према Вуковару кренули аутобуси с демонстрантима. У једном од њих је и Жељко Сачић, који је напустио Хрватски генералски збор кад та организација није подржала протест у Вуковару.

Председник ХРАСТ-а Ладислав Илчић за Н1 каже да је Грађанска иницијатива "Истина о Истанбулској" организовала девет аутобуса из Загреба за Вуковар, али да аутобуси иду и из других градова.

Јосић је за Н1 најавио да политичке пароле нису пожељне и да ће се одмах реаговати на провокације: “Сити смо странака. Не требају нам страначка обележја”, пише Јутарњи лист.

Према најавама, демонстранти ће долазити с бранитељским заставама. Јосић је нагласио да ово није протест против премијера Пленковића, него протест против свих премијера до сада, “против свих који су водили разне институције, против свих који нису хтели да извуку ствари испод тепиха и нешто направе”.

Вуковарци Хрвати тврде да у том граду још живе људи одговорни за ратне злочине и силовања, а на питање како то да нису процесуирани, Јосић одговара: “Заштићени су као медведи у зоолошком врту, има човек против којег постоје оптужбе за силовање. Зашто правосуђе верује ономе ко је то радио, а не самој жртви, то њих питајте”.

Каже да су сви позвани на протест, па и Срби из Вуковара јер би свако ко је чинио ратне злочине требало за то да одговара, али да се ни до сада у Колони сећања није појавио нико од српске мањине.

На питање боје ли се можда Срби за своју сигурност Јосић одговара: “Ми би требало да се бојимо више него они, они су то чинили”.

По речима портпарола вуковарско-сремске Полицијске управе Домагоја Џигумовића, полиција очекује да ће протест протећи у мирној атмосфери те ће њени учесници углавном бити ангажовани на осигуравању саобраћајне проточности.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Лазански о претњама ИД на Космету.

Извор: Jutarnji list/Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пре пет година у Вуковару су протествовали због…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА