Најновије

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА: Палио села, убијао Србе, али и своје

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Атифа Дудаковића, ратног команданта Петог корпуса и још 16 припадника Армије БиХ, због кривичног дела "злочина против човечности" почињених 1995. на подручју више општина. Реч је о догађајима од 13. септембра до 10. октобра 1995. године током операције Армије БиХ "Сана 95".  

Атиф Дудаковић (Фото: Јутјуб)

Део оптужнице се бави ратним злочинима које су снаге под командом Дудаковића починиле над сународницима из Аутономне покрајине Западна Босна у Цазинској Крајини.

У овом периоду припадници Петог корпуса су буквално сравнили са земљом најмање 200 српских села на територији општина: Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост. Према наводима из подигнуте оптужнице, Дудаковић и његови потчињени одговорни су за убиство најмање 300 српских цивила или ратних заробљеника.

Процена МУП Републике Српске је да је тада убијено много више људи. Симо Тушевљак, виши инспектор у МУП РС, један од оснивача и челника посебног одељења које се у овом министарству деценијама бави истрагама ратних злочина, за "Вести", потврђује да је оптужница Тужилаштва БиХ уследила после вишегодишњег упорног рада њега и његових колега.

- МУП РС је још 2008. поднео кривичну пријаву против генерала Дудаковића и још 16 официра Армије БиХ за наведене злочине. У обимној документацији коју смо доставили Тужилаштву налазе се и 32 ДВД-а на којима су аудио и видео-снимци злочина, укључујући и онај када Дудаковића питају шта да ураде с неким селом, а он одговара "да га спале, да се Срби ту више никада не врате". Акција "Сана 95" управо је препознатљива по тој систематичности да се Срби више никада не врате и то је и данас видљиво. Места кроз која су прошле Дудаковићеве јединице већином су аветињски празна, а српских повратника је врло мало - истиче Тушевљак.

Он говори и о снимку који је РТС емитовао августа 2006, а приказује припаднике Петог корпуса како између 16. и 17. септембра пале српска села у Босанској Крајини.

На основу овог видео-снимка тадашњи председник и премијер РС, Драган Чавић и Милорад Додик поднели су Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против Дудаковића. Међутим, тек 12 година касније подигнута је оптужница. У Тужилаштву сада наводе да ће против Дудаковића бити саслушано чак 447 сведока и шест стручних вештака, а биће приложено и 1.100 разних доказних материјала.

Према подацима Комисије за тражење несталих у Републици Српској, у акцији Петог корпуса убијено је око 870 српских цивила и 400 војника. Досадашњим истрагама на терену пронађена је 21 масовна гробница Срба.

Симо Тушевљак каже да ће веома брзо бити подигнуте и оптужнице против још неких команданата Армије БиХ, а да ће се на крају јасно видети систематичност у планирању организовању и вршењу етничког чишћења и ратних злочина над Србима и то на целој територији предратне Босне.

Најстарија жртва 106 година

Миливоје Иванишевић, директор Института за истраживање српских страдања у 20. веку, наводи да су се снаге Атифа Дудаковића "прославиле" најпре затварањем, а затим и убиством најстаријег логораша на свету, Боје Кењало која је убијена у 106. години.

- Она је 1994. ухапшена у родном селу Рачићи код Бихаћа, а затим одведена у логор Лука, где је убијена крајем октобра. Боја је најстарија жртва свих ратова, укључујући и немачке концентрационе логоре у Европи - наводи Иванишевић.

Тело ове несрећне старице, српска војска је преузела од припадника Петог корпуса Армије БиХ, у размени која је извршена 1. децембра 1994. године.

Видео-снимци

Најмање два видео-снимка директно терете Дураковића и његове јединице за ратне злочине. Први је настао 9. јула 1994, на којима се виде припадници Народне одбране Аутономне покрајине Западна Босна, које је заробио Пети корпус. Дудаковић, окружен војницима, питао је где су два заробљеника, а кад је добио одговор да су у кампањоли, издао је наредбу: "Стрељати на лицу места!"

Други аматерски снимак је из околине Глине и Двора на Уни, 7. и 8. августа 1995. На снимку се припадници војних формација Црне мамбе из Хрватске и одреда Хамзе из БиХ најсуровије обрачунавају са српским војницима и цивилима који током "Олује" напуштају Крајину.

Прочитајте ОВДЕ ко тражи процесуирање Срба у Вуковару.

Извор: vesti. online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

У емисији “Да Можда Не” о случају осумњиченог за ратне злочине Атифа Дудаковића, команданта 5. корпуса Армије Републике БиХ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА