Најновије

ДРАМАТИЧАН ОБРТ! Саудијци-Случајно смо убили новинара! Ердоган-Отровали су га и распарчали!

Саудијска Арабија спремна је да призна да је новинар Џамал Кашоги, коме се сваки траг губи 2. октобра након што је ушетао у конзулат своје земље у турском граду Истанбулу, брутално убијен у том дипломатском представништву.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Сајт председника Турске)

Та најава представља драматични обрт у случају који је потресао велики део света и изазвао озбиљну дипломатску кризу на релацији Саудијске Арабије и Турске с обзиром на то да је режим Краљевине Арабије упорно одбијао да призна да зна шта се Кашогију догодило. Међутим, након жестоких притисака званичне Анкаре, али и Британије, Француске и Немачке, неименовани извор близак режиму у Ријаду најавио је да би та ситуација могла да се промени.

Ипак, краљевски режим и даље одбија да призна своју умешаност у злочин, наводећи да су новинара можда брутално убили припадници специјалних јединица и обавештајци, који су желели да се додворе краљу Салману и његовом контроверзном наследнику принцу Салману. Разлог за то је, подсетимо, чињеница да је Кашоги био жестоки критичар младог краљевића, за ког се чак спекулише да је повезан с бројним корупционашким, али и терористичким аферама, што је нестали новинар наводно знао. Према том сценарију, саудијски истражитељи су у конзулату наводно желели да испитају Кашогија када је дошао по папире за своје венчање, али да је онда све пошло по злу.

Истовремено са тим наводима, по питању читавог случаја огласио се и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, чија земља од тренутка нестанка дописника америчког Вашингтон поста одговорност за то сваљује на Ријад. Јуче, међутим, то није учинио, али је распламсао страсти наводима да је Кашоги у конзулату највероватније прво отрован, а затим раскомадан.

- Турски истражитељи су у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу тражили токсичне материјале - навео је Ердоган о истрази која је почела у понедељак увече и трајала девет сати.

У њој су, поред турских, учествовали и саудијски стручњаци након што је то принц Салман наредио. Ердоган је открио да је претражена и резиденција саудијског конзула.

Иначе, по питању афере "Кашоги" најинтересантнији је положај америчког председника Доналда Трампа, који је одбио да оптужи Саудијску Арабију да је новинара ликвидирала "јер је превише знао о режиму у Ријаду", већ је у ту престоницу јуче послао свог државног секретара Мајка Помпеа.

- Верујем краљу Салману да његов режим не стоји иза убиства новинара. Он ми је то рекао тако снажно, зато су можда криве тамо неке убице. Ко зна? - написао је Трамп на Твитеру након разговора са Салманом, што је разбеснело Русе, који су навели да је такав млак став одраз "удворишне политике САД према Саудијцима, који упумпавају огроман новац у Америку".

Подсетимо, турски медији су писали да је егзекуцију новинара највероватније наредио принц Салман, те да је он најпре мучен приликом испитивања, а да је касније раскомадан како би се уклонили трагови злочина. Зато су турски истражитељи, који су једва добили дозволу за претрес конзулата, у понедељак тражили и остатке крви у том објекту.

Прочитајте ОВДЕ шта каже руски експерт о софистицираним ПВО системима у Сирији.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Како је Ердоган загрмео на Америку "Са 10.000 километара овде долазиш..."

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА