Најновије

Потписници подршке СНС и Вучићу на челу Националног театра

Тек што се стишао случај ангажовања магазина ‘’Глоб’’, чија је власница једна бивша Плејбојева зечица, на медијској промоцији Народног позоришта у Београду управник ове уметничке куће Дејан Савић именовао је нове директоре дирекције Драме и Опере, иначе потписнике подршке предизборне листе Српске напредне странке.

Народно позориште у Београду (Фото: Правда)

Досадашњи в. д. директор Драме драматург Жељко Хубач замењен је редитељем Југом Радивојевићем који ће, како је објављено на сајту националног театра, имати пун мандат. На чело Опере уместо тенора Јанка Синадиновића долази сопран Јасмина Трумбеташ Петровић. Константин Костјуков остаје на челу Дирекције Балета и, према информацијама на сајту, и даље је у „в. д. статусу’’. Према незваничним сазнањима, нови директори Драме и Опере требало би да ступе на дужност од 1. новембра.

- Намера је да Народно позориште, поводом јубиларне сезоне, али и после ње, измени визуру драмског репертоара. Осим овога, у први план је избила и потреба за већим ангажовањем драмских уметника, као и других уметничких стваралаца са сталним ангажманом у кући. Најзад, неопходно је проширити круг спољних сарадника Драме, дајући прилику и некима који до сада нису добили шансу да се појаве на сценама Позоришта, а својим талентом и умећем то заслужују“, саопштено је јуче из НП.

Што се тиче Опере, смена је објашњена „захтевима за постепеним подмлађивањем солистичког корпуса, уз осавремењивање деловања ове уметничке групације наступима на отвореном, гостовањима по земљи, реализовањем трајних снимака и великих пројеката, што ће бити обавезе новог руководства“.

Уочи јучерашње промене у Драми Жељко Хубач је у београдским медијима отворио питање финансирања ове дирекције НП, чији је буџет у јубиларној години додатно смањен, иако је био знатно нижи од планираног. На питање ‘’Данаса’’ да ли изјаве у штампи имају везе са најновијим одлукама Дејана Савића, Хубач одговара „закључите сами“.

– Као уметник и човек заиста сматрам да је сваки мој коментар на управникову одлуку и образложење излишан – сматра Хубач.

Без коментара је и Јанко Синадиновић, који је за наш лист рекао да „управа има право да смењује и поставља директоре дирекција по свом нахођењу“. 

У позоришту тврде да најновије промене у управи не треба доводити у везу са политиком, иако је Југ Радивојевић члан Социјалдемократске партије Србије Расима Љајића. Он је, као и примадона Јасмина Трумбеташ Петровић, потписник предизборних листа подршке СНС и њеном председнику Александру Вучићу. Поводом ове подршке она је раније за наш лист изјавила да је „потпуно аполитична – не припада ниједној странци, а да је разлог због ког је подржала Вучића то што се знају из Земуна годинама“.

 

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА