Најновије

ГЕНЕРАЛШТАБ, КОМАНДАНТ, ОРУЖЈЕ: Шта пише у законима о војсци које су Албанци усвојили уз псовке и вређање Срба! (ВИДЕО)

Косовски посланици јуче су невиђеном брзином, без трзавица међу собом, али са салвом увреда за Србе, усвојили три закона која регулишу трансформацији Косовских снага безбедности у војску.

Косовска полиција (Фото: kosovopolice. com)

Према усвојеним законима ове оружане силе звати практично исто као и до сада, Косовске безбедносне снаге (КБС), али добијају све остале атрибуте војске, од врховног команданта, преко генералштаба, до оружја, чинова, свој дан...

Иако је до скоро међународна заједница инсистирала да Косово може да има војску искључиво ако до ње дође уставним променама, а не законима, што су албански посланици управо урадиле, рекације за сада изостају. Изостале су и рекације на примитивне сцене послате из приштинског парламента када су албански посланици представнике Српске листе, који су одлучили да се повуку са спорне седнице, испратили повицима: "Шкиње (свиње), није вам место овде, губите се".

Ипак, Косово је данас практично начинило први корак ка формирању своје војске, а новине које доносе усвојени закони су бројне.

Ови закони предвиђају да би до трансформације у војску требало да дође током периода од 10 година. Такође, предвиђено је да КБС делује на целој територији "Републике Косово" кроз јединствени ланац командовања.

Иначе, председник Косова је и врховни командант КБС, и он је особа која у хитним случајевима има сва овлашћења да нареди мобилизацију.

Највиша војна организациона структура биће Генералштаб, на чијем челу ће се налазити особа која има чин генерала, и коју предлаже министар одбране, а именује председник Косова.

КБС ће имати четири је категорије припадника: активни и резервни састав, регруте и ветеране КБС. Како закон предвиђа, у овим оружаним снагама биће до 5.000 активних чланова, али ће део војске бити и резервно особље, кадети, регрути и цивилно особље.

Када је реч о организацији, КБС ће имати пет команди: главни штаб, Команду копнене силе, националне гарде, логистичку и команду за доктрину и обуку.

Војни симболи

Прописано је и да КБС имају своје симболе: заставу, химну, симбол КБС и симболе јединица КБС. Такође, наводи се и да ће дан Косовских снага безбедности бити 27. новембар.

Основни задатак КБС је "заштита територијалног интегритета Републике Косово", што је практично главни задатак војске било које суверене државе.

Да је реч о увођењу у државну хијерархију, сведочи и то што ће по овим законима КБС прећи под окриље Министарства одбране, што до сада није био случај.

Међутим, оно чега нема у законима јесте оружје. Оно се наравно помиње, али не и са којим и са колико оружја ће КБС располагати, већ се наводи да ће се наоружавање обављати "у складу са потребама КСБ-а, за испуњавање својих надлежности и дужности".

Трајање службе у КБС може да буде краткорочно, и дугорочно, што ће се прецизира уговорима. Такође, постоји и могућност напредовања у каријери, награде, похвале, али и плате и бенефиције, као и здравствена заштита за будуће војнике у КБС. Такође, предвиђено је и стицање чинова током службе.

Према данас усвојеним документима, члан КБС је "грађанин који служи под војном заклетвом и чува униформу са одговарајуц́им симболима". Критеријуми за пријем у војску постоје, од тога да особа која жели да се ангажује мора да буде пунолетна, али и држављанин Косова, преко испуњења одређених образовних, здравствених и физичких способности, до тога да није осуђивана...

Први од три документа - Закон о трансформацији Министарства КБС у Министарство одбране усвојен је са 101 гласом "за". Након тога је експресно, у првом читању, са 98 гласова усвојен и други владин предлог закона који се бави надлежностима, организацијом и функционисањем КБС, која би иначе требало да буде мултиетничка, што би значило да у њеном саставу треба да буду и припадници мањина са КиМ, укључујући и српску која је најбројнија.

Трећи закон је усвојен са 96 гласова, а реч је о документу који регулише опште услове у служби, развој каријере, прекид службе.

Прочитајте ОВДЕ колико Шиптари дају на лобирање у Интерполу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА