Најновије

(УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО) ПРОШЛО ЈЕ 7 ГОДИНА ОД ГАДАФИЈЕВОГ УБИСТВА: После ове бруталне ликвидације више ништа није било исто у Либији!

На данашњи дан, 2011. године, убијен је Моамер Гадафи, либијски вођа који се на челу те земље налазио преко четири деценије, од 1969. до 2011.

Моамер ел Гадафи са Медведовим (Фото: Јутјуб)

Војни официр по образовању, Гадафи је владао Либијом 42 године, а дошао је на власт 1969. године када је уз помоћ Савеза слободних официра извршио пуч и срушио краља Идриза. Одмах након тога, преименовао је државу у Социјалистичку народну либијску арапску џамахирију и успоставио социјалистички режим, какав до тада није виђен.

Систем се заснивао делимично на арапском национализму и "директној демократији". Тачније, пропагирао је политички систем народних конгреса и народних комитета као директну демократију без парламентаризма. Ово устројство је називао исламски социјализам који је подразумевао и приватно власништво над малим предузећима, док је влада контролисала велике фирме.

С друге стране, наметнуо је и део исламског морала забранивши алкохол и коцкање.

До последњег дана владавине инсистирао је на прављењу уније афричких земаља, нешто попут ЕУ.

Године 2011. побуњеници који су започели рат у Либији, тражили су да се повуче са власти и напусти земљу, а Трибунал у Хагу је чак расписао и потерницу за њим због наводних злочина против човечности.

Убијен је 20. октобра 2011. у родном Сирту, а УН су затражиле истрагу о његовом убиству јер се сматрало да је у питању ратни злочин.

Британски BBC објавио је снимак последњих тренутака живота Гадафија у прилогу "Лов на Гадафијев златни пиштољ". На снимку се види разуларена маса која га је тешко мучила, а на крају и убила.

Након његове смрти дошло је до распада Либије, а велики део територије заузела је Исламска држава.

Имао је седморо деце и то 6 синова и ћерку. Најмлађи син Сејф ал Араб ал Гадафи убијен је 30. априла 2011. године током НАТО бомбардовања Триполија, када је страдало и његово троје унучади.

Прочитајте ОВДЕ шта је “бесни пас” Матис рекао Сергеју Шојгуу кад су се срели.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА