Најновије

ЗАСЕДАЊЕ СРПСКИХ ТЕМПЛАРА И НАЈУТИЦАЈНИЈИХ ВИТЕЗОВА ПЛАНЕТЕ: Чувари хришћанства већали у Београду

Заседању великог већа наших темплара присуствовали најутицајнији витезови планете. У престоници се окупило 500 витезова из двадесет држава.

Темплари у Србији (Фото: Јутјуб)

- Драго нам је што смо се састали у Београду после више од 15 година. Србија је земља са јаком хришћанском и витешком традицијом, на чијој територији су се сусретале многе културе и нације. Прва је православна земља која је основала свој темпларски ред и проширила га на Бугарску, Грчку и Русију. Сада нам је указана част да заједно будемо домаћини свих чувара хришћанства у света.

Овако говори Патрик Реа, велики мајстор Међународног реда темплара (ОСМТХ), који је са још 500 витезова и дама темплара из двадесет држава присуствовао свечаном заседању Великог магистралног већа током претходних пет дана у Београду.

На дневном реду су, поред питања функционисања ОСМТХ у модерном свету, били и борба за очување хришћанства и витештва, залагање за екуменизам и мир, избор новог руководства и усвајање декларација и резолуција о највећим светским проблемима као што су сиромаштво, глад, пијаћа вода, тероризам, угрожавање хришћанског света...

- Одлуком највишег темпларског тела, Великог магистралног већа ОСМТХ, Ред витезова темплари Србије је проглашен великим приоратом у марту 2003. и признат као равноправни члан под заштитом ове међународне темпларске организације. Организација витезова темплара Србије формирана је с превасходним циљем баштињења вековне културе витештва у свакодневним односима међу људима, која има дубоке корене и у традицији на територији Србије. Ми смо потпуно аутономни у свом деловању и имамо своје делегате у највишим органима ОСМТХ, затим у УН, Унеску, Уницефу, НАТО и другим међународним организацијама - каже велики приор Драгутин Загорац, старешина Реда витезова темплара Србије.

Велики приорат Србије броји близу 200 чланова. Има своје командерије и чланове и у Црној Гори, на Кипру и у Републици Српској, а у припреми је формирање командерија темплара на Космету.
Прослава девет векова од настанка темплара почела је у априлу у Атини, где је одржана прва седница Великог магистралног већа ОСМТХ. За пет дана заседања у Атини, много се говорило о Великом приорату Србије и нашој земљи.

- Никада раније то се није догађало. Одата нам је почаст и церемонијално, јер су наш велики приорат и наша делагација били посебно представљени као најважнији ред на истоку Старог континента - каже Загорац.

ОСМТХ је прихватио Декларацију о заштити хришћанске баштине на Космету, коју је поднео Велики приорат Србије, а Међународни ред темплара је проследио у УН и Унеско.

Одушевљење

Нови велики мајстор ОСМТХ Дејвид Еплби, из САД, изразио је задовољство боравком у Београду, отркивши и да је приватно повезан са Србијом:

- Моји бака и дека су живели у Београду пре 100 година. Радили су као дипломате САД у Београду. Одмалена сам слушао изузетне приче о Србима и ономе што су учинили у Првом светском рату.

Чињенице

Међународни темпларски ред са оргиналним називом Ордо Супремус Милитарис Темпли Хиеросолyмитани је формиран 1805. године у Француској, на коренима древних темплара. ОСМТХ има око 7.000 чланова темплара широм света и састоји се од националних организација које се називају велики приорати.

Погледајте ОВДЕ српског војника каквог би пожелела свака војска на свету.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прича о темпларима, масонима и осталим тајним друштвима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА