Најновије

5 важних чињеница о нуклеарном споразуму САД и Русије!

Амерички председник Доналд Трамп жели да се повуче из споразума који су потписали совјетски и амерички лидери. Кина је као 'погрешан потез' оценила одлуку САД о једностраном повлачењу из споразума из времена Хладног рата.

Нуклеарна бомба (Фото: Јутјуб)

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп рекао је како ће се Вашингтон повући из 31 годину старог споразума с Москвом о нуклеарном оружју, оптуживши Русију да крши споразум и захтевајући да се у споразум укључи Кина.

Кина је у понедељак оценила као "погрешан потез" одлуку САД-а о једностраном повлачењу из значајног споразума из времена Хладног рата, којим су из Европе елиминисане нуклеарне ракете.

Ово је пет битних чињеница о споразуму ИНФ:

1. Како је дошло до споразума?

Споразум ИНФ потписан је децембра 1987. године, а на њега су потписе ставили тадашњи председници САД и Совјетског савеза, Роналд Реган и Михајл Горбачов.

Овај документ је решио кризу насталу 1980-их размештањем совјетских балистичких ракета кратког и средњег домета СС-20 с нуклеарним главама, а које су за циљеве имале западњачке престонице.

Потписом су се Вашингтон и Москва обавезали да неће имати, правити, нити тестирати крстареће пројектиле испаљиване са земље с дометом од 500 до 5.500 километара.

2. Зашто се САД повлачи из споразума?

Амерички званичници верују како Москва развија и размешта системе испаљивања ракета са тла, што је у супротности с ИНФ споразумом, те како би тако могла покренути нуклеарни удар на Европу у кратком року. Русија стално негира ове наводе о прекршајима.

Трамп је у суботу рекао како је једино поштено за САД да развија оружје, пошто то већ раде Русија и Кина, која није потписница споразума.

3. Како Русија види ИНФ?

Москва је дуго времена оптуживала САД да крши нуклеарни споразум, указујући на НАТО ракетни штит у Румунији, који може испалити нуклеарне ракете у свако доба.

Русија је 2007. године чак запретила повлачењем из ИНФ-а.

У недељу је неименовани званичник Министарства вањских послова Русије рекао је за државне новинске агенције како је Вашингтон годинама "намерно, корак по корак, уништавао темеље споразума".

4. До чега америчко повлачење из ИНФ-а може довести?

Тај потез ће уништити прилике за обнављање споразума Нови почетак између Москве и Вашингтона, који истиче 2021. године, пошто је ИНФ кичма споразума. Потписан 2010. године, Нови почетак од обе нације тражи смањење броја распоређених стратешких нуклеарних глава на максималних 1.550.

Руски сенатор Алексеј Пушков на Твитеру је објавио како је потез САД-а "други најјачи ударац против целог система стратешке стабилности света", након што се Вашингтон повукао 2001. године из Споразума против балистичких пројектила.

Горбачов, потписник ИНФ-а, у недељу је навео како би за Вашингтон била велика грешка да одустане од споразума и како би то уништило све оно што су он и његове америчке колеге урадиле на окончавању утрке за наоружавањем.

5. Може ли нуклеарни споразум бити спашен?

Џон Болтон, Трампов саветник за националну сигурност, требао би се ове седмице у Москви сусрести с руским лидерима, међу којима су шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и секретар Већа сигурности Николај Патрушев.

Путовање ће вероватно показати да ли постоји шанса за спашавање споразума. Трампова објава у суботу сугерира како се он нада новим преговорима.

Прошле седмице је Гвардијан објавио како Болтон, дугогодишњи противник споразума о контроли наоружања, форсира америчко повлачење због наводних руских прекршаја.

Амерички министар одбране Џејмс Матис је раније навео како предлог Трампове администрације за додавање крстарећих пројектила који се могу испалити са мора у Вашингтонов нуклеарни арсенал може донети превагу за САД у покушају наговарања да се Русија понаша у складу са споразумом.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Лавров о прекиду споразума.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански - Споразум са НАТО-ом значи да ћемо живети на атомској бомби.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА