Најновије

Ако успете да се суздржите од алкохола само месец дана, десиће вам се ове три невероватне ствари

Уздржавање од алкохола на само месец дана може да смањи крвни притисак, да смањи ризик од рака и може помоћи да изгубите скоро два килограма, показују истраживања. Уздржавање од алкохола у периоду од само четири недеље олакшава несаницу, помаже концентрацију и појачава здравље јетре.

Илустрација (Фото: pixabay)

Кампање за апстиненцију од алкохола, као што су "Dry January", су критиковане због подстрекивања људи да опет почну да пију након четири недеље детоксикације. Међутим, ТВ доктор Мајкл Мосли, домаћин емисије о здрављу на BBC 2, наводи да постоје "јасне користи од којих би требало да се сви суздржавају од алкохола на бар месец дана".

Главни аутор студије о престанку конзумирања алкохола, професор Раџив Јалан каже: "Ако уздржавање од алкохола на месец дана може да буде лек, онда би тај лек вредео милијарде долара".

Истраживачи су анализирали налазе од 26 волонтера, од којих су неки пили мање, а неки више од онога што је препоручљиво. Једна испитаница је тврдила да никада није претсала да пије алкохол, а да пије од 13-е године. Свим учесницима су рађене анализе, уз процену крвног притиска и здравља јетре. Крвни тестови су требали да утврде ризик од настанка рака.

Учесници су попунили упитнике који су требали да процене њихово ментално здравље и квалитет спавања. Половина учесника је током студије наставила да пије као и уобичајено, док је остатак направио паузу у трајању од четири недеље.

Након осам дана уздржавања од алкохола, једна учесница је рекла да се осећа "невероватно", док је још једна додала да је све што је пропустила само "социјални аспект алкохола". Када су здравствени тестови поновљени након месеца без алкохола, сви апстиненти су видели побољшање здравља.

- Постоји значајно смањење крвног притиска, а килажа учесника је смањена за скоро 2 до 3 килограма. -  рекао је професор Јалан.

Волонтери су такође рекли да боље спавају, имају побољшану концентрацију и генерално се осећају се здравије. Оно што је заправо било импресивно било је смањивање масти у јетри, која је смањена за скоро 20 одсто код тешких пијанаца и за 10 одсто код оних који су слабије пили.  - додао је професор Јалан.

Циркуларни маркери рака у крви су смањени и код лаких и тешких пијанаца. Након завршетка експеримента, пијаци су могли да се врате својим обичајним навикама, док су истраживачи наставили да надгледају њихово здравље још три недеље. Иако је већина испитаника наставила да пије, неки су потпуно престали. Иако је студија обухватила мање од 30 људи, резултати показују да суздржђжавање од алкохола, чак и краткорочно, користи здрављу особе.

Да ли кафа може да узрокује рак прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зависности - Коцка, алкохол, интернет - Др Вера Трбић неуропсихијатар

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА