Најновије

Бивши хрватски премијер проглашен кривим за ратно профитерство! Ево колико је узео новца, и мора да га врати!

Бивши хрватски премијер проглашен је кривим за примање провизије од аустријске Хипо банке, али и ослобођен за продају јефтине струје Диокију.

Иво Санадер (Фото: Јутјуб)

За примање провизије од Хyпо банке Иво Санадер је већ био осуђен, али је пресуду укинуо Уставни суд.

Бивши хрватски премијер и председник Хрватске демократске заједнице Иво Санадер проглашен је кривим пред Жупанијским судом у Загребу за примање провизије од аустријске Хyпо банке те неправомоћно осуђен на две и по године затвора.

За примање провизије од Хyпо банке Санадер је већ био осуђен, али је пресуду укинуо Уставни суд Хрватске.

У "афери Хyпо" Уред за сузбијање корупције и организираног криминалитета (УСКОК) терети Санадера да је, као заменик министра спољашњих послова, узео провизију у противвредности од 3,6 милиона куна (готово 500.000 евра), након што је та аустријска банка Хрватској одобрила кредит за куповину зграда дипломатских представништава.

Будући да се радило о времену у којем је Хрватска била у непосредној ратној опасности, Санадер је оптужен и да је ратни профитер.

'Нисам ратни профитер'

"Тврдим да нисам ратни профитер", рекао је Санадер у својој обрани на крају суђења.

Тужитељство је, пак, устврдило супротно и у завршним говорима истакнуло да је Санадеру ратно профитерство доказано, али да он током целог поступка умањује своју улогу.

Спорни новац Санадер, према пресуди, мора вратити. С обзиром да је у притвору и на издржавању казне провео онолико за колико је пресуђен, неће ићи у затвор.

У другом случају - "ХЕП-Диоки", за који је пресуда објављена сат времена касније, Санадер је ослобођен оптужби.

УСКОК је у том предмету теретио и бившег директора Хрватске електропривреде (ХЕП) Ивана Мравка, који је у међувремену преминуо, а како он није успео да сведочи, обрана је тражила да се поступак обустави.

Једна неправоснажна пресуда

У том случају Санадер је још 2012. године оптужен да је Мравка потицао да компанији његовог блиског пријатеља Роберта Јежића исплати позајмицу од 15 милиона куна (готово 2,1 милион еура) и продаје струју испод тржишне цене.

Од низа корупцијских поступака Санадер је неправомоћно осуђен једино у "случају Планинска", где је добио 4,5 године затвора, због оптужби да је примио 17 милиона куна (готово 2,3 милиoна еура) "провизије", након што је Министарство регионалног развоја купило зграду у Планинској улици од фирме бившег саборског заступника ХДЗ-а и власника месара Стјепана Фиолића.

Поновно му се суди и у "случају Фими медиа", названом по маркетиншкој агенцији преко које се, по тврдњама тужитељства, новац из државних институција и компанија извлачио за ХДЗ-ов "црни фонд" и приватне потребе.

Санадера чека и почетак новог поступка за примање мита у "случају ИНА-МОЛ", који је заказан за 23. новембар.

Прочитајте ОВДЕ ко је нови непријатељ Мила Ђукановића.

Извор: Ал Џазира Балканс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА