Најновије

МАТИЈА БЕЋКОВИЋ ОТВОРИО САЈАМ КЊИГА: "Књига опстаје упркос технологији – књига је почетак и крај свега"

Академик Матија Бећковић отворио је синоћ 63. Међународни сајам књига у Београду речма: "Журим да кажем: сајам књига у Београду је највољенији сајам књига на свету. Свенародни празник и ново црвено слово у календару српске културе. "

Матија Бећковић (Фото: Јутјуб)

Напомињући да има старијих, чувенијих и богатијих сајмова књига, али да нема ниједног на којем бисте били овако добродошли, Бећковић је рекао:

- На другима ћете срести славније писце, веће издаваче, моћније пословне људе, али нема ниједног на коме ћете видети више читалачког народа. Сајам без читалаца је црква без верника. Чини се да код нас нема читаоца који не учествује у овој светковини. Као што знају кад им је крсна слава, знају и кад је Сајам књига. И у ове дане, из најзабаченијих крајева, камених гора и сувих долова, крећу колоне ка Београду, да одрже ову традицију. Нико не брине ни како ће доћи, а још мање како ће се вратити…

- Зна се да само Срби имају крсну славу, али Сајам књига је слава и оних који славе и оних који не славе, али славе светост књиге - рекао је Бећковић и додао:

- Не верујем да се још негде овако огроман простор греје на читаоце. Под бетонском куполом топло је од братства људи, од њиховог броја, од прокључале добре воље, љубави према књизи и вере у смисао живота. Под хладним сводом врело је од неразјашњене енергије коју исијавају слова и језици, књиге и читаоци…

Бећковић је истакао и да се, као духовна својина читалачког народа, Сајам указује и као једно од ретких преосталих места без покондирености и лажног елитизма.

- Годинама књигу са свих страна проглашавају анахронизмом и замењују је новим модернијим оружјима. У време фасцинације технологијом, и многи читаоци су се пресели на екране, а књига на друге медије. Упркос тријумфу технологије, књига опстаје. И да не заборавимо да то поновимо и на овом месту: књига је била на почетку, па ће бити и на крају.

Током трајања Сајма књига, од 21. до 28. октобра, под слоганом "Радост читања", у четири хале на површини од преко 30.000 квадратних метара своја најновија издања представиће око 1000 излагача (500 директних) из Србије и иностранства.

Краљевина Мароко прва је арапска земља која има част да буде почасни гост наше највеће књижевне смотре. На штанду површине 100 квадратних метара, изграђеном у оригиналном мароканском стилу, Мароко ће представити најзначајније националне издаваче, јавне институције и више од 1.000 наслова. Међу бројним гостима из иностранства, поред осталих, биће и Владимир Медински (Русија), Сантјаго Ронкаљоло (Перу), Валтер Уго Маи (Португалија), Роберт Симонишек (Словенија), Никола Маловић (Црна Гора), Питер В. Брет (Америка), Јелена Сагалович (Русија), Мирјана Витман (Немачка).

 

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА