Најновије

ПОЉСКА ИЗАЗИВА ВЕЛИКУ НЕВОЉУ: Увлаче НАТО у своје ратне игре са Русијом

У контексту свих догађаја који се тренутно одвијају, објава пољског Министарства националне одбране је забрињавајућа. Пољска је званично саопштила да улаже огромне напоре у изградњу снага ове земље на граници са Каљининградом, руској енклави у Балтичком мору, рекао је пољски министар одбране Маријус Блашчак у четвртак.

Илустрација (Фото: Правда)

“Важно је да пољска војска буде бројнија у источном делу наше земље,“ рекао је Блашчак приликом разматрања артиљеријског пука у граду Сувалки, на око 40 км од границе Каљининграда.

Он је подсетио да су НАТО снаге биле распоређене недалеко од такозваног Сувалки коридора, који је, према речима овог војног блока, најрањивији део граница блока и потенцијална мета руске наводне агресије.

“Важно је да наше оружане снаге буду бројне, добро опремљене софистицираним оружјем и блиско интегрисане у НАТО структуре,“ рекао је Блашчак. “НАТО снаге су распоређене недалеко одавде, али схватамо да треба изградити одбрамбене способности.“

Пољска је недавно активно интензивирала своју сарадњу са НАТО-ом како би спречила било коју евентуалну агресију на земљу, укључујући и наводну претњу из Русије.

Москва је више пута изјавила да никада не би напала ни једног савезника НАТО-а. Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, западни војни савез је свестан ове руске позиције, али користи наводну агресију из Русије као изговор за појачавање своје војне изградње у близини граница Русије.

Ово је такође уследило када је Варшава молила америчког председника Доналда Трампа да отвори америчку базу у Пољској, и да ће је назвати “Утврђење Трамп.“

Пољски политиколог Томас Јанковски је објаснио да је трајно распоређивање америчке војне базе у Појској само пука провокација пољског лидера упућена Москви, без икакве везе са плановима НАТО-а.

Поред тога, овај аналитичар каже да се стварање такозваног Утврђења Трамп (предложена ознака за будућу базу) сасвим другачије види у Варшави и НАТО-у.

У септембру, током посете Вашингтону, пољски председник Андреј Дуда је понудио САД-у више од 2 милијарде долара за стварање сталне америчке базе у Пољској. Након састанка, америчко Министарство одбране је навело да се предлог разматра и да још није донета одлука.

У међувремену, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је рекао да нема потребе за повећањем америчког војног присуства у Пољској.

Тренутно се у Пољској налази око 3.000 америчких војника, ротираних у ротационом систему, плус пук тенкова, одред америчког ваздухопловства који се састоји од пет Ф-22 Раптор бораца и ракетни одбрамбени систем у изградњи.

Џихадисти транспортовали најопасније хемијско оружје на линију фронтa. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Колико је моћна руска војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА