Најновије

ПОСЛАНИЦИ КРЕЋУ У ИЗМЕНЕ УСТАВА: Брнабић добила зелено светло од Венецијанске комисије

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је добила писмо секретаријата Венецијанске комисије у којем се наводи да се они слажу са уставним амандманима које је поднело Министарство правде и додала да ће Влада Србије у најкраћем року предложити парламенту да се крене у измене Устава. Брнабић је на тај начин одговорила посланику Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђу Вукадиновићу који је навео да Друштво судија тврди да није тачна информација у вези са уставним амандманима да је Србија добила позитивно мишљење.

Народна скупштина (Фото: Јутјуб)

Брнабић каже да је видела саопштење и истакла да је добила писмо секретаријата у којем се потврђује да се Венецијанска комисија слаже са амандманима.

"Поред тога, ја сам изузетно поносна што водим владу која преко годину дана води јавну расправу око уставним промена и амандмана. Ово је пример демократског друштва и демократије. Мислим да је Министарство правде урадило озбиљан посао", рекла је Брнабић.

Она је додала да је то Министарство нашло одличан начин да избалансира да правосуђе у Србији буде више независно него што је било раније и да грађани и привреда имају ефикасно судство.

"Мислим да ће уколико овај дом прихвати амандмане и овакве измене Устава Србија бити пример за то како се реформише правосуђе", рекла је премијерка.

Каже да ће у најкраћем року скупштини предложити да се крене у измене Устава, а након тога парламент И надлежни одбор могу да наставе јавну расправу, ако постоје отворена питања.

Посланици Скупштине Србије питали су данас представнике Владе како се јавни дуг земље смањио "преко ноћи", да ли се истражује "сумњиво пословање фирми из Србије, а чији су власници наводно најближи сарадници Драгана Ђиласа, зашто Србија није скинута са "црне листе" земаља које су осумњичене за корупцију и прање новца, али и о изјави посланика немачког Бундестага.

Посланик Народне странке Мирослав Алексић, у дану за постављање питања, позвао је данас министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића да поднесе оставку због тога што је Србија, како каже, и даље на "црној листи" земаља које су осумњичене за прање новца, корупцију и финансирање тероризма (ФАТФ), као и министра финансија Синишу Малог, јер, према његовим речима, "фалсификује" податке о јавном дугу.

Алексић је рекао да је Србија у фебруару 2018. године доспела на "црну листу" ФАТФ-а, а током године су, како наводи, премијерка Ана Брнабић и министар Стефановић обећали да ће сви недостаци бити исправљени до краја лета и да она више неће бити на тој листи.

У међувремену су урађене две језивије, једна у јуну, друга у октобру, и Србија је, истиче он, остала на тој листи.

Алексић тврди и да је Мали доласком на место министра финансија "почео да фалсификује све што му дође под руке", па се тако, како је рекао, јавни дуг смањио "преко ноћи".

Према његовим речима, Републички завод за статистику 1.октобра ове године донео је одлуку да за 2,5 милијарде евра повећа приходе Србије и на тај начин "доведе грађане у заблуду да је јавни дуг смањен са 60 одсто (у јуну) на 56 одсто".

Посланик СНС-а Алекасандар Марковић имао је питање за Министарство финансија, односно за Управу за спречавање прања новца.

"Да ли су се укључили у истрагу холандске финансијско-обавештајне службе које се баве финансијским криминалом и које већ дуже време истражују сумњиво пословање фирми из Србије, а чији су власници, како медији преносе, најближи сарадници Ђиласа и Шолака, ако не и они сами", питао је Марковић.

Питао је да ли су тужиоци из Холадније затражили од Управе податке о тим фирмама, јер медији наводе да је тамошње тужилаштво већ почело да истражује њихово пословање.

Марковић је питао Министарство унутрашњих послова да ли ће истражити медијске наводе о том случају, јер, како каже, постоји основана сумња да су у питању "проблематичне вишемилионске трансакције између тајкунских фирми у Србији и оних у иностранству".

Јавни дуг Србије износи 24,1 милијарду евра, рекао је Алексић и додао да се власт задужила у првих шест месеци 800 милиона евра, тако да нема говора о смањењу јавног дуга.

Посланик СРС-а Александар Шешељ коментарисао је изјаву посланика немачког Бундестага Петера Бајера да Србија треба да призна Косова да би ушла у ЕУ, рекавши да се то говори годинама уназад и да Влада Србије треба да изађе у јавност и каже да ли је спремна да стави потпис на правно-обавезујући споразум и обезбеди такозваном Косову столицу у УН.

Шешеља је интересовало и да ли ће Србија да дипломатски статус српско-руском хуманитарном центру у Нишу, али и то колико је страних компанија које су добиле субвенције остало у Србији.

Он је оценио да је то "погубна" економска политика наметнута од ММФ-а који је, како каже, прави господар српске економије.

Самостални посланик Зоран Живковић питао је премијерку Ану Брнабић и потпредседницу Владе Србије Зорану Михајловић о изградњи Моравског коридора подсетивши да је недавно отписан Меморандум са америчком фирмом Бехтел.

Он каже да се у Меморандуму наводи да изградња 110 километара пута кошта 800 милона евра, указујући да се пре неколико година разговарало са кинеском компанијом и да је цена била испод 500 милиона евра.

"Разлика је драматична. Како је могуће да за пет, шест година толико поскупи изградња путева у Србији", упитао је Живковић, а тражио је одговор и због чега није расписан међународни тендер и зашто је изабрана баш та америчка компанија која је градила у региону, а они који су с њима правили договоре завршили у затвору.

Живковић је имао питање и за министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића.

"Јако дуго је познато да су навијачке групе огрезле у дубоком криминалу,. Ту су дрога, изнуде, убиства. Не постоји ниједан организован криминал који је такав, а да нема везе са влашћу. Питам министра унутрашњих послова и премијерку, да ли је тачно да је добар део тих 'навијачких група' у директним контактима са врхом власти", питао је Живковић.

Самостални посланик Миладин Шеварлић бројао је до 16 "за 16 секунди", а онда упитао колико је секунди потребно да се изброји до 160.000 колико је грађана потписало петицију да се усвоји "Тијанин закон".

Он је питао Владу Србије, ресорна министарства, али и Скупштину Србије када ће коначно тај закон бити на дневном реду парламента, као и шта треба да се догоди да више не буде жртава.

Посланик Нове Србије - Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић је питао зашто РТС није преносио одбојкаше утакмице.

"Нема превише спортова у којима је Србија успешна. Обавеза је јавног сервиса кад већ не испуњава друге обавезе које се тичу објективног информисања, да то чини. Рећи ће да није било средстава, али то није тачно, јер се ради о скромним сумама", рекао је Вукадиновић.

Он је питао и зашто још увек није смањена цена нафтних деривата, као што је то обећано још летос.

"Када су престали протести, све је заборављено и гурнуто под тепих. Цена нафтних деривате је још већа од тада", констатовао је Вукадиновић.

У скупштини су полемисали посланици Народне странке (НС) Мирослав Алексић и Покрета социјалиста (ПС) Ђорђе Комленски, између осталог и о томе да ли активисти мењају стране јер су уцењени или се воде принципима, а било је речи и о стану министра одбране Александра Вулина.

Комленски је током расправе рекао Алексићу да га се није плашио ни док је био "жив", на шта му је Алексић одговорио да је и сада "жив и да ће тако бити вероватно још неко време", а између осталог је посланик Покрет социјалиста, који се бавио адвокатуром, рекао и да зна да препозна "потенцијалног клијента".

Полемику је, иначе, покренуо Комленски, који је рекао да је један члан који је био код Алексића прешао у Покрет социјалиста, на шта је Алексић одговорио да је реч о човеку кога су уценили да би могао да из трстеничког Центра за социјални рад, где је радио, пређе у Београд.

Називајући чланице владајуће коалиције ПС и Српску напредну странку (СНС) интересном групом, Алексић је истакао да они притискају и уцењују људе који нису везани за њихову идеологију, коју ионако, како је рекао, и немају.

"Они морају зарад своје егзистенције да пристају на нешто што је ниско. Ви се још тиме хвалите. Сигуран сам да у Србији има гомиле људи који једва чекају да крену за (председником ПС) Александром Вулином и његовом политичком идеологијом, за његовим поштењем и његовом тетком из Канаде. Ево, у сваком градом не можете да се одбраните од чланова", рекао је Алексић.

Он је додао да партије на власти "купују" људе парама државе и поручио им да размишљају шта ће да раде када више не буду били на власти.

Заменик шефа посланичке групе напредњака Владимир Орлић јавио се да подсети да је СНС странка десног центра, што је, како је објаснио, идеологија реалне националне политике.

"У том смислу, ми смо међународно признати", указао је кратко Орлић.

И Комленски одбацује тврдње да Покрет социјалиста нема идеологију, рекавши да су они који су пучем дошли на власт 5.октобра пучем покушали да униште све што је левичарско у Србији и да греше ако мисле да су у томе успели.

"Левица не може да буде уништена ни на који начин, а поготово не од оних који су током своје власти показали да су јако забринути за грађане Србије тако што су крали кроз невладине организације, узимали новац за непостојећа јавна предузећа", рекао је Комленски.

Он је одбацио и наводе да неко уцењује грађане, додајући да Покрет социјалиста одавно нема ниједног директора у установама социјалне заштите.

"Истина је да је овај човек молио и тражио да дође у Покрет социјалиста, јер га је срамота од оваквих лажова, срамота је да га неко препродаје, срамота га је да буде у савезу превараната", поручио је Комленски.

Алексић одговара питањем одакле Вулину (председнику Покрета социјалиста) 240.000 евра за куповину стана када му је плата 1.000 евра, упитавши чиме се још он бави.

"Кад год поменете да је неко нешто украо или крив за нешто, сетите се да сте ви на власти, сетите се да ви спроводите законе, имали сте довољно времена да процесуирате и ухапсите те који су нешто украли од 2000. године. Сетите се и Вулиновог стана. Прво почистите ваше двориште", рекао је Алексић.

Комленски је то схватио као претњу, па је Алексићу одговорио да га се није бојао "ни док је био жив".

"Је л' ви то мени поново претите као сто сте претили у ноћи између 5. и 6.октобра да ја водим рачуна о својој кући кад сте слали битанге са оружјем да ликвидирају целу моју породицу, је л' поново то покушавате овде. Отворено вам кажем, нећете проћи, ни тад нисте могли, нећете ни сад", рекао је Комленски.

Он је позвао Алексића да објасни како је продао партију Вуку Јеремићу, Трстеник и образ и поручио му да води рачуна да му се претње не врате као бумеранг.

"Као што видите, ја сам још жив, пошто сте рекли да сам ја некоме претио док сам био жив. Жив сам и данас и живећу вероватно још неко време", одговорио му је Алексић и додао да не разуме о чему Комленски прича, јер је он активно почео да се бави политиком 2008.године.

"Не знам на чију адресу упућујете да вас је неко протеривао, јурио", упитао је Алексић и додао да је Комленски последњи који треба да дели лекције о моралу.

Опет га је питао за Вулинов стан и подвукао да се ни он не плаши, јер је опозиција.

"Како вас грађани знају, тако сте и на власти. Да сте били бољи, били бисте на власти", рекао је Комленски Алексићу, који је пре тога прокоментарисао да грађани добро знају шта је он урадио и да је добио велики проценат гласова само на име и презиме.

Комленски је рекао и да је радио као адвокат, бранио професионалне и веће мангупе и лопове и да му дугогодишња пракса даје за право да може лако да препозна "потенцијалног клијента".

Какву је књигу написао бивши шеф дипломатије СРЈ, погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг/РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Расправа о измени Устава у области правосуђа

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА