Најновије

АМЕРИ У ОГРОМНОЈ ПАНИЦИ: Кинески ракетни системи сада могу да пошаљу на дно мора сваки амерички носач авиона! (ВИДЕО)

Излазак САД из Договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета је само још једна тачка сукоба две највеће економске суперсиле - Америке и Кине. Вашингтон има намеру да натера Пекинг да уништи "убице носача авиона", које су највећа претња његовим снагама у Пацифику и обуздају јачање кинеског војног потенцијала.

Кинеска војска (Фото: Јутјуб)

Вашингтон већ дуго упозорава да се због Договора о ликвидацији ракета средњег и малог домета (од 500 до 5.500 километара) налази у неповољном положају у односу на Кину, која је постала озбиљна ракетна сила. Зато, одлука председника САД Доналда Трампа да напусти поменути Договор, наводно јер га Русија крши, може бити само изговор, а главни циљ је плашење Кине. То може покренути трку у наоружању у Пацифичком региону и још више повећати напетост у том делу света.

- Кина је друга, а по неким показатељима и прва економска сила и сви могући сукоби у догледној будућности ће се одвијати управо између САД и Кине - каже руски пуковник у пензији Михаил Ходаронак.

Горе споменути договор су потписале САД и СССР 1987. године када се ракетни потенцијал Кине није могао упоредити са ове две државе. Међутим, само 30 година касније распоред снага у свету се озбиљно променио. Док су се ове две државе бавиле разоружањем, друге су се наоружавале. То јако брине естаблишмент у Вашингтону и зато најављује да ће “радити на нуклеарном наоружању све док се други не опамете” и потпишу нови Договор о ракетама.

- Ако Договор предвиђа нека ограничења за Русију, то за многе евроазијске државе не важи. На пример Кину, чију окосницу нуклеарног потенцијала чине ракете средњег домета. Ту су и Пакистан, Индија, Иран. Нуклеарни потенцијал Кине расте бољшевичким темпом и не мислим да ће она кренути на нека ограничења свог потенцијала, тим пре што би се у том случају под тај Договор нашле такве ракете као што су ДФ21Д, које су предвиђене за гађање носача авиона. Кина је већ рекла да је то уцена - објаснио је руски пуковник.

Системи ДФ-21 (“донгфенг”) називају и “убицама носача авиона”, имају домет од 1.000 до 3.000 километара. Имајући у виду да поморске снаге чине окосницу америчке војске, то изазива велику забринутост преко океана.

Са друге стране, Ходаронак сматра да Кинези бар засад немају тако много ракета које могу да добаце до територије САД. Међутим, подаци о кинеским ракетама су тајна. Помоћник председника САД за националну безбедност Џон Болтон је саопштио да по њиховим подацима од трећине до половине ракета није у складу са Договором о ракетама.

- Најмање 40-50 јединица има интерконтинентални опсег лета. Све остале су ракете средњег домета. Зато ће за Кинезе било каква ограничења бити врло осетљива - додао је руски пуковник.

Нови Договор о ликвидацији ракета средњег и малог домета може бити потписан само под условом да и Пекинг стави потпис под њега, у шта многи аналитичари сумњају.

- Неће бити никаквог договора са Кином. Сматрајте да он више не постоји. САД су јасно саопштиле да излазе из Договора. Он је већ историја - закључио је руски пуковник у пензији.

Русији прете новим санкцијама. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Моћно кинеско оружје улива страх под кожу Американцима

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА