Најновије

ШОКАНТНА ИЗЈАВА АМЕРИЧКОГ ГЕНЕРАЛА БЕНА ХОЏИСА: САД ће заратити са Кином кроз 15 година! (ВИДЕО)

Велика је вероватноћа да ће Сједињене Државе заратити са Кином кроз највише 15 година – рекао је генерал-пуковник Бен Хоџес, бивши командант америчких Копнених снага у Европи.

Кинеска војска (Фото: Јутјуб)

Он је на Варшавском безбедносном форуму – на исту тему - додатно указао:

- Сједињеним Државама је од највеће важности да имају чврст европски ослонац. Јер, ми ћемо кроз 15 година заиста бити у ратном стању са Кином, мада то није неизбежно.

Хоџс је признао да САД нису у стању , да би изашле на крај са “кинеском претњом”, да чине све што би било потребно и у Европи и на Пацифику.

Недавна анкета је показала да 46 одсто америчких војника и официра очекује избијање великог рата – са Русијом или Кином – већ у 2019-ој. Коментаришући Хоџсову процену, познати московски експерт Василиј Кашин је рекао:

- Америчко-кинески конфликт, то ће бити конфликт који ће се водити за будуће устројство света. Другим речима, конфликт који ће Американцима бити потребан да би сачували своју хегемонију. Тај конфликт ми се чини веома вероватним, а може избити због Тајвана.

Кашин је водећи експерт Института Руске академије наука за Далеки исток. Утолико је важније његово упозорење:

- За Пекинг је присаједињавање Тајвана Кини један од највиталнијих интереса. Проблем се заоштрава и због тога што нове генерације на Тајвану себе у доброј мери не сматрају Кинезима. То отежава “меко припајање”, а Американци још настављају да наоружавају Тајван. Има више сценарија могућег америчко-кинеског рата, али тај рат понајпре могу испровоцирати за Кину неприхватљиви политички догађаји на Тајвану који могу бити повод за војну инвазију.

Кашин у овом контексту процењује:

- Американци ће покушати да брзо притекну у помоћ Тајвану. Све ће пресудно зависити од тога хоће ли Кина успети да преузме контгролу над Тајваном пре него што САД успеју да у регион доведу снаге довољне за рат против Кине. Америчка војна моћ је размазана по целом свету, а кинеска стално расте па се однос снага постепено окреће у корист Кинеза.

Кашин наглашава да битка за Тајван, ако до ње дође, неће протећи без масовне примене ракета земља-земља и ваздушних и поморских битака:

-Чим Кинези стекну предност у ваздуху, на сцену ће изаћи ратне флоте две земље и ракетне јединице. Не треба искључити ни употребу атомског оружја. Пошто су Кинези у тој области слабија страна, тешко да ће они први кренути у такав сукоб.

Кашин је убеђен да ће Вашингтон, ако изгуби рат са Кином (за Тајван) престати да буде светски лидер. А ако САД победе, сачуваће свој положај, а тада ће се Кина суочити и са унутрашњим проблемима.

Минуле недеље је кинески министар одбране Веј Фенхе објавио да је Пекинг спреман да плати сваку цену за онемогућавање покушаја да му се отме Тајван.

Доналд Трамп ударио на највећег савезника Ирана. Погледајте ОВДЕ шта се дешава.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте колико је моћна кинеска војска

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА