Најновије

"БИО САМ НЕПРОМИШЉЕН": Посланик Српске листе се извинио због изјаве да је Тачијева посета Газиводама део дијалога Београда и Приштине!

 Неколико сати након што су медији пренели изјаву посланика Српске листе Зорана Мојсиловића да је посета Тачија северу Косова „део политичког процеса и дијалога Београда и Приштине", Мојсиловић се јавно извинио и своју изјаву оценио као непромишљену. Изјаву Мојсиловића у виду саопштења пренела је Српска листа.

Хашим Тачи на Газиводама (Фото: president-ksgov. net)

Мојсиловић је у саопштењу навео да је "ненајављени долазак Хашима Тачија и албанских специјалаца на север Косова и Метохије био најгрубљи напад на стабилност и опасна провокација која је озбиљно онеспокојила српски народ и у великој мери уназадила настојања да се односи Срба и Албанаца побољшају". 

"Моја непрецизност није била плод зле намере већ непромишљености, која је, свестан сам, увредила и повредила део мојих суграђана, пријатеља и колега. Свестан сам да су Српска листа и њени највиши функционери врло експлицитно и оштро осудили ненајављени упад специјалаца косовске полиције у општину Зубин Поток, и мој став о том догађају не одудара од званично изнетих страначких ставова", навео је Мојсиловић, а пренела Српска листа.

Мојсиловић на седници Одбора Скупштине Косова: Тачијева посета део политичког процеса

Пет дана од оштрих порука представника власти из Београда и Српске листе, па и стављања војске у стање највише борбене готовости због посете косовског председника Хашима Тачија језеру Газиводе, из Српске листе стигле су знатно смиреније изјаве. Како је пренео портал Коссев, позивајући се на РТК 2, посланик Српске листе Зоран Мојсиловић изјавио је да је посета  Тачија северу Косова „део је политичког процеса и дијалога Београда и Приштине".

Ово је Мојсиловић изјавио на јучерашњој седници Одбора Скупштине Косова за унутрашње послове, безбедност и надгледање Косовских снага безбедности.  Он је навео да је најважније да је ненајављена Тачијева посета прелазу Брњак и језеру Газиводе "прошла без неких инцидената".

"Ништа се није десило. Мало смо сви били узнемирени изненадном посетом, али све то доживљавамо као део политичког процеса и дијалога између Београда и Приштине", рекао је Мојсиловић.

Ова изјава Мојсиловића знатно је другачија од многобројних оцена које су претходних дана стизале из Београда, али и од представника Српске листе, странке на Косову која има подршку Владе Србије и Српске напредне странке.

Подсетимо, неколико десетина припадника косовске полиције у суботу ујутру је наоружано дугим цевима боравило неколико сати на језеру Газиводе на територије општине Зубин Поток како би обезбедили трасу којом се кретао косовски председник Хашим Тачи током посете језеру. 

Ова посета је проузроковала бурну реакцију Београда, па је председник Србије Александар Вучић наредио стављање Војске Србије у стање највише борбене готовости, а министар полиције је саопштио да су и све специјалне и посебне јединице полиције стављене у стање највише приправности.

И МУП и Ђурић погрешно о хапшењу Срба

"Поводом напада Албанаца на север Косова и Метохије и хапшења Срба који нису починили било какво кривично дело наложио сам директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности", навео је министар полиције Небојша Стефановић, саопштио је МУП.

О хапшењу је убрзо говорио и директор Канцеларији за Косово и Метохију Марко Ђурић. Он је на неколико узастопних ванредних конференција за новинаре рекао да су косовски специјалци „маскирани и до зуба наоружани“ заузели језеро Газиводе како би омогућиле председнику Косова Хашиму Тачију да може да се шета и посети језеро.

„Да би до тога дошло, они су морали да склоне све Србе који се тамо налазе, упали и у Центар за екологију и спорт где су људе без икаквог разлога ухапсили само с једним циљем - да заплаше народ на Косову“, рекао је Ђурић.

Ипак, накнадно су стигле информације, и то од заменика премијера Владе Косова у оставци Далибора Јевтића и градоначелника Зубиног Потока Стевана Вуловића, да хапшења није било.

Војска пет дана била у стању највише борбене готовости

Председник Србије Александар Вучић је наредио да се Војска стави у стање највише борбене готовости пошто је у суботу, 29. септембра председник Косова Хашим Тачи дошао на језеро Газиводе у пратњи неколико десетина припадника наоружаног обезбеђења за које Београд тврди да су међу њима били и припадници косовских специјалних снага РОСУ, док у Приштини тврде да су у питању јединице које су у обезбеђењу председника Тачија.

Стање највише борбене готовости укинуто је тек данас.

Од „миша“ који провоцира српски народ до дела политичког дијалога

Да посета Тачија Газиводама није део политичког процеса, како наводи посланика Српске листе Зоран Мојсиловић, већ је провокација која је била на ивици да ескалира у сукобе сматрао је раније председник Мојсиловићеве странке Горан Ракић. Он је коменатаришући Тачијеву посету Северу Косова рекао да је Тачи "дошао као миш да провоцира српски народ" што је како је рекао, "филм који се више неће гледати".

"Нека сви знају да Срби неће више никада дозволити да се овакав упад догоди. Ми ћемо са својим народом бранити своју слободу, живот и своју имовину, јер Газиводе су српске", рекао је тада Ракић.

Коментаришући Тачијеву посету, градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић изјавио је раније да је ситуација била на ивици да ескалира у сукобе.

"Успели смо да уз велике напоре сачувамо мир мада је ескалација насиља била надохват руке. На сву срећу није било инцидената, јер да јесте, народ би реаговао и сигурно би дошло до крвопролића" рекао је Вуловић и додао да су "цеви (РОСУ) све време биле уперене у пролазнике у близини језера Газиводе".

И док је председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре навео да је доласком Тачијевог обезбеђења прекршен низ међународних споразума, главни портпарол Кфора Винћенцо Грасо тврди да приликом недавне посете косовског председника Хашима Тачија северу Косова није било никаквог инцидента, хапшења или војне операције и да Тачи има право да се креће свуда по Косову, без икакве дозволе.

Арифи: Дијалог Београда и Приштине је умро

Од марта месеца у Бриселу није одржан ниједан састанак између представника Београда и Приштине у оквиру техничког дијалога. Тим поводом, шеф косовске делегације у техничком дијалогу Приштине и Београда Авни Арифи изјавио је да је дијалог "умро" у тренутку када српска страна није прихватила да спроведе преостале споразуме.

Како је Арифи рекао за портал лајми.нет дијалог блокира српска страна која није спровела споразуме које су потписали са Косовом, а самим тим и споразум о енергетици.

"Од марта српска страна блокира технички дијалог уз одобрење Брисела", додао је Арифи.

Према његовим речима, Србија са таквим понашањем показује да је иста као што је била и деведесетих година 20. века.

"Понашање Србије у техничком дијалогу показало је да Србија уопште није заинтересована за дијалог, али је заинтересована да обмањује сваког да је наводно мирољубива, али у ствари то је иста Србија деведесетих", оценио је Арифи.

Прочитајте ОВДЕ како је то Вучић потпуно разочарао Путина?

Извор: РТК, Коссев, Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Језеро Газоводе на Косову било у опсадном стању.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА